Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Михаїл Колтун під час Різвяних богослужінь був зодягнений у солом’яні мітру та панагію. Зазвичай єпископська мітра та панагія, виготовлені з коштовних матеріалів, символізують корону Царя Христа та Всесвяту Богородицю. Натомість солома – це ознака смирення, це - дідух, який був постелений в убогих яслах новонародженому Христові.

 

Презентуючи нову мітру та панагію у день Богоявлення у м. Жовква, єпископ Михаїл сказав: «Цей атрибут дідуха – є святковий: чи він у снопі, чи на столі, бо все це - плід землі. Ми цей дідух асоціюємо із даром Божим, який він нам дає. Ми цей дар земний стараємося і у постіль, і в подушку положити, щоб добре спалося, і щоб здорові були. Дідух – це дар Божий тут на земл,і і коли Христос приходить, Йому стелять цей дідух у ясла». Далі влапдика продовжив: «Христос не соромиться дідуха, бо все це, чим ми живемо, є дар Божий. І те, що Господь входить у наше смирення – це і означає ця мітра та панагія. Оцей дідух я зображаю так, бо маю можливість мітру і панагію носити».

Відео дня

Розповідаючи, звідки саме виникла ідея зробити церковні атрибути із соломи, єпископ Михаїл зазначив, що - якби він у дитинстві не спав на дідуху, то б не зумів це задумати.

Виготовила солом’яну мітру і панагію пані Марія Кравчук, майстриня із Волині, - інформує християнський портал КІРІОС з посиланням на прес-службу Сокальсько-Жовківської Єпархії.

*** Мітра - богослужбовий головний убір єпископа. Панагія - нагрудна ікона із зображенням Богородиці.