До 2015 року в польському Гданську постане пам’ятник хрестителю Київської Русі Володимиру Великому.
Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, пам’ятник установлять на площі навпроти греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці та святого Варфоломія. Відкриття пам’ятника буде приурочене до тисячоліття смерті правителя Київської Русі.
Гданськ є толерантним містом, відкритим для Європи та світу, – повідомляє прес-служба Вроцлавсько-Гданської єпархії УГКЦ. Для міста характерна мультикультурність, багатонаціональність і поліконфесійність. Тому можна сказати, що святий Володимир стане покровителем європейської України та одним із покровителів об`єднаної Європи.
Гданський варіант пам`ятника є збагаченою версією пам’ятника Володимиру Великому на березі Дніпра у Києві. Проект підготував відомий український скульптор Геннадій ЄРШОВ із Чернігова, автор пам’ятника жертвам Голодомору у Варшаві.
Планується, що висота пам’ятника становитиме 2,5 метра з основою понад 4 метри. У лівій руці хреститель України триматиме хрест, а в правій, витягнутій – мініатюру Десятинної церкви, збудованої в Києві 966 року.