Фінансова та економічна криза в Європі є результатом етичної кризи. Про це заявив у промові до кардиналів з Римської Курії Папа Бенедикт XVI і далі підсумував найважливіші події в житті Церкви за останній рік.

«Європа перебуває в економічній і фінансовій кризі, яка в остаточному розрахунку полягає у етичній кризі, яка загрожує Старому Континентові. Хоч такі вартості, як солідарність, діяльність для інших, відповідальність за бідних і терплячих є в більшості бездискусійні, часто бракує мотивуючої сили, яка була би здатна нахилити індивідів і великі групи суспільства до відмови і відречення» - сказав Папа.

«Знання і добра воля не завжди йдуть в парі. Воля, яка боронить особисті інтереси, затемнює знання, а знання ослаблене і не здатне підкріпити волі» - додав Бенедикт XVI.

«Тому з цієї кризи випливають фундаментальні питання: де є світло, яке могло би освітити наше знання не лише загальними ідеалами, але конкретними імперативами? Де є сила, яка підносить нашу волю?» На думку Папи, відповідь на це питання повинна принести нова євангелізація.

Відео дня

«Причиною кризи Церкви в Європі, є криза віри. Якщо ми не знайдемо відповіді на неї, якщо віра не поверне своєї живучості, стаючи глибоким досвідом і реальною силою завдяки зустрічі з Ісусом Христом, всі інші реформи залишаться недієвими» - сказав Папа.

У великій промові – традиційному підсумку найважливіших подій в житті Церкви за попередній рік, Папа згадав беатифікацію Івана Павла ІІ, свою подорож до Хорватії, Німеччини і Беніну та про Всесвітній День Молоді У Мадриді. Про міжрелігійну зустріч в Асижі у 25-ту річницю історичної ініціативи Івана Павла ІІ Папа згадав, висловлюючи надію на те, що з неї народиться «нова готовність служіння мирові, поєднанню та справедливості».

Catholicnews