Перша неділя Адвенту - перше свято римсько-католицького року. У цей день запалюють свічку у вінку Адвента - свічку Пророцтва. Цей час очікування Різдва Христового, до якого приурочені численні обряди й звичаї.

Під час Адвенту в храмах рано вранці служиться Свята Меса в честь Пресвятої Діви Марії - «рората». Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях тих, хто іде до церкви до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її поміщають у спеціальний ліхтарик з прозорими віконцями.

Тривалість Адвента близько чотирьох тижнів, що включає, як правило, 4 неділі, іншими словами, 3 повні тижня з додаванням від 1 до 6 днів залежно від того, на який день тижня припадає Різдво.

Відео дня

Усі неділі прирівняні за своєю значимістю до великих свят, і якщо на неділю Адвенту випадає інше свято, він переноситься на понеділок. Перша неділя Адвенту вважається початком нового літургійного (церковного) року.

Щонеділі Адвента присвячується певному спогаду, якому відповідають євангельські читання під час богослужіння: першу неділю присвячено прийдешньому пришестю Ісуса Христа наприкінці часів, друге і третє - Івану Хрестителю, передуючи суспільне служіння Христа, четверте - подіям, що безпосередньо передували народженню Сина Божого і особливому місцю Діви Марії в таємниці Боговтілення.

calend.ru