Керівництво Католицької Церкви в Голландії зажадало, щоб 81-річний священик залишив свою 85-річну співмешканку, з якою він підтримує стосунки протягом 46 років, або ж припинив своє подальше служіння кліриком єпархії Хартогенбосс (Hertogenbosch) в центральних Нідерландах.
Відносини Яна Пейненбурга і Тріс ван Дійк в Католицькій Церкві Голландії назвали «неприпустимими для священиків». «Ми даємо йому право вибору: або він залишає свою партнерку, або він залишає духовенство, - сказав представник єпархії Михіель Савельсберг. - Ми не можемо дозволити йому робити те, що заборонено іншим ».
Священик Ян Пейненбург є архіваріусом єпархії Хартогенбосс.
На своє виправдання у порушенні целібату Пейненбург сказав, що в Католицькій Церкві Нідерландів вже давно знали про його стосунки з Тріс ван Дійк, але раніше ніяк не реагували на спосіб життя клірика. Ультиматум був поставлений священикові тільки після того, як він опублікував статтю, в якій критикував традицію священицької безшлюбності в Католицькій Церкві.
«Оскільки ми отримали письмове підтвердження, ми не могли залишити це без уваги», - так в єпархії Хартогенбосса пояснили, чому на порушення целібату кліриків звернули увагу лише після його публікації.
Тепер Пейненбург повинен до 1 грудня вирішити, з ким він залишиться: з кліром своєї єпархії чи з партнеркою. Між тим, сам священик заявив, що вже зробив свій вибір: «Природно, я вибираю Тріс. Ми залишаємося разом », - сказав Пейненбург.
Конфлікти и закони