24 жовтня Папська рада Iustitia et pax опублікувала спеціальне послання на тему світової економічної та фінансової кризи, в якій йдеться "про прояв егоїзму, колективної жадібності та надмірному накопиченні благ". Своїм документом під назвою "Для реформи міжнародної фінансової системи в перспективі публічної влади з повсюдними компетенціями" Папська дикастерія хоче допомогти представникам влади та людей доброї волі відповісти на виклик кризи, тому що "під загрозою знаходиться загальне благо людства і його майбутнє".

У посланні засуджується економічний лібералізм без правил та контролю, а також панування трьох сучасних ідеологій: утилітаризму, індивідуалізму і технократизму.

"Коріння кризи має не тільки економічну чи фінансову природу, а насамперед моральну. Економіка потребує етики для нормального функціонування", - цитує документ слова Бенедикта XVI. Представники Папської ради пропонують провести міжнародну фінансову реформу з метою більшого контролю за фінансами на глобальному рівні.

"Необхідне створення мінімального блоку правил, щоб керувати світовим фінансовим ринком", - наголошується в посланні. Підкреслюється необхідність створення нового інституту, який міг би виконувати функцію "Центрального світового банку", тобто управляти фінансовою системою на зразок центральних національних банків.

Відео дня

Крім того, звертається увага на термінову необхідність в новому наднаціональному органі політичної влади, яка народиться з вільної волі держав і буде служити загальному благу. Папська рада закликає залишити "вестфальську" систему міжнародних відносин інтегруватися у більшій мірі.

katolik.ru