Сьогодні римсько-католицька церква вперше відзначає нове релігійне свято - День блаженного Іоанна Павла II, який правив з 1978 по 2005 роки.
Уродженець польського містечка Вадовіце Кароль Войтила (1920-2005) був беатифікований 1 травня 2011. Західний християнський канон передбачає, на відміну від східного, два ступені святості - беатифікацію і канонізацію.
Основні урочистості проходять в Римі та в усіх польських єпархіях, але молебні та зібрання в пам`ять про перший понтифіка-слов`янина відбудуться у багатьох містах земної кулі, повідомляє служба друку Святого Престолу. Тисячі молодих віруючих збираються у другій половині дня всередині та навколо патріаршої базиліки Святого Іоанна на Латеранському пагорбі, де папський вікарій Риму кардинал Агостіно Валліні відслужить Божественну літургію. За попередньою програмою, колона "юних учнів і послідовників Папи Войтили" повинна була пройти до ватиканському собору Святого Петра, де спочивають останки блаженного Іоанна Павла II. Але після заворушень, що мали місце в Римі в ході маніфестації 15 жовтня, на найближчий місяць, за розпорядженням столичного мера Джанні Алеманно, заборонені масові маніфестації в центрі Вічного міста, тому хід скасували.
Напередодні важлива церковна реліквія - ампула з кров`ю Кароля Войтили - встановлена в каплиці центральної римської католицької дитячої лікарні "Бамбіно-Джезу" (Христа-немовляти), там зараз горять свічки, виросла гора живих квітів. Кров, що міститься в ампулі, була взята у хворого Папи незадовго до смерті. Реліквія доставлена сюди на постійне зберігання "для захисту маленьких пацієнтів і всього медичного персоналу" державним секретарем Святого Престолу кардиналом Тарчізіо Бертоне. Вінки і квіти покладаються також до нового бронзовому пам`ятнику Папі Войтилі, нещодавно зведеного у головного римського вокзалу Терміні (хоча до цього твору є чимало претензій з художньої точки зору).Сьогодні також  пройде церемонія відкриття музичного портрета знову проголошеного блаженного в римському святилище "Божої любові" - це дар колишньому предстоятелю від військових капеланів усього світу. Месу відслужить кардинал Анджело Комастрі, настоятель собору Святого Петра.
До сьогоднішнього дня меморіальні дошки і монументи на честь Кароля Войтили відкриваються в різних містах Польщі та інших країн, у тому числі в Москві, де пам`ятник Іоанну Павлу II встановили днями біля будівлі Всеросійської державної бібліотеки іноземної літератури ім. М.І. Рудоміно. У цей день Перший канал італійського національного телебачення РАІ-1 присвячує фігурі покійного понтифіка спеціальну багатогодинну програму "Блаженний", що розповідає про його життя і пастирському служінні.
Вести.Ru