У Новосибірську 11-13 жовтня відбулася щорічна зустріч греко-католицьких священиків Росії за участю ординарія греко-католиків на території Російської Федерації єпископа Йосипа ВЕРТА, а також 12 священиків та 6 сестер-монахинь східного обряду. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Українського католицького університету.

Головним доповідачем на зустрічі був проректор Українського католицького університету з наукової роботи, історик Олег ТУРІЙ.
«Ми говорили про ідентичність греко-католиків та сучасний екуменізм. Адже Греко-Католицька Церква має обов’язок свідчити про християнську єдність. Цей обов’язок випливає з її ідентичності: вона є східною Церквою у єдності з християнським Заходом і водночас католицькою Церквою, яка діє у східній традиції. Тому Греко-Католицька Церква покликана відкривати це багатство спілкування», – вважає О.ТУРІЙ.

Усвідомлення такої місії, на думку історика, є дуже важливим для священиків, які працюють у Росії. Адже громади греко-католиків там не є чисельними, а багато людей потребують душпастирської опіки: «Греко-католикам у Росії важко: формально їхні спільноти не є зареєстровані, вони перебувають під юрисдикцією Римо-Католицької Церкви, але служать у східному обряді. Єпископ Йосип Верт наполягає на необхідності утворення окремої структури для греко-католиків, а точніше відновленні екзархату, який існував у Росії за часів митрополита Андрея Шептицького і який очолював блаженний Леонід Фьодоров. Тому зовнішні труднощі не мають спричиняти ізоляцію греко-католиків», – наголошує проректор УКУ

Відео дня

Такі щорічні зустрічі греко-католицьких священиків у Росії – нагода для спілкування та обміну досвідом. Секретар ординарія католиків візантійського обряду в Російській Федерації, координатор греко-католицьких громад Преображенської єпархії отець Андрій СТАРЦЕВ наголошує: «Зустрічі греко-католицького духовенства і чернецтва проводимо раз на рік. Ми запрошуємо експертів для обговорення різних історичних, канонічних, літургійних, богословських питань. Так отримуємо інтелектуальну наснагу. Ми також обговорюємо і наші насущні пастирські, юридично-правові проблеми тощо».

Додамо, що Український католицький університет уже кілька років поспіль долучається до проведення зустрічей греко-католицьких священиків у Російській Федерації. Попередніми доповідачами були колишній декан гуманітарного факультету УКУ о. д-р Юрій АВВАКУМОВ та викладач УКУ, доктор літургійного богослов’я Василь РУДЕЙКО.