Днями Швейцарська єпископська конференція виступила проти передімплантаційної генетичної діагностики (ПГД). Приводом для цього став новий законопроект щодо зміни статті 119 швейцарської Конституції, яка стосується закону про штучне запліднення. Єпископи виступили з офіційним комюніке, підписаним главою конференції Норбертом Бруннером і генеральним секретарем Ервіном Таннером. Комюніке було направлено Дідьє Буркхальтеру, главі Федеральної Ради Міністерства Внутрішніх Справ Швейцарії. У документі висловлена позиція єпископів, з якою єпископська комісія з біоетики вже виступала 10 травня 2009 року.

Як зазначається в комюніке, здоров`я та розвиток людини не залежать лише від її біологічного багажу, що впливає виключно на фізичні функції людини. Тому передімплантаційна діагностика нехтує психологічним, соціальним і духовним аспектом людського життя.

Прелати підкреслили, що ця діагностика, яка не лише виявляє генетичні вади плоду, але також запрограмована на його знищення, є справжньою абортивної технікою і тому йде врозріз із принципами Конституції, котрі захищають людську гідність. Безумовно, сім`ї, в яких народжуються діти з фізичними вадами, зустрічаються з чималими труднощами. Але це не може стати причиною для виправдання аборту. Навпаки, суспільство зобов`язане підтримувати такі сім`ї та залишатися з ними солідарним.

Відео дня

Що ж до статті 119 швейцарської Конституції, то зміна пункту З передбачає відмову від захисту вирощених у пробірці зародків, визнаних зайвими (непотрібними) для штучного запліднення. Що більше, згідно з новими змінами, буде знято заборону на заморожування зародків. Швейцарські єпископи назвали подібні зміни "справжнім замахом на людську гідність" та нагадали, що не існує єдиного шляху для досліджень і розвитку, необхідно вибирати ті шляхи, які не ставлять на другий план гідність людини і цінність життя.

Радио Ватикан