У Тернополі в обласному краєзнавчому музеї сьогодні відкрили виставку «До світла Воскресіння крізь терни катакомб», присвячену 20-літтю легалізації Української Греко-Католицької Церкви.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, участь у відкритті взяли представники місцевої влади, громадськості та духовенства на чолі з єпископом Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василієм СЕМЕНЮКОМ. На виставці представлено велику кількість документів та фотографій, що відображають історичний період підпілля УГКЦ.

«Ліквідована та заборонена сталінським режимом Українська Греко-Католицька Церква є прикладом мужнього та героїчного спротиву, незламності духу і величезної сили віри. У період між 1946 та 1989 роками УГКЦ була найчисельнішою забороненою церквою в світі. Та водночас вона стала найбільшою структурою суспільної опозиції радянській системі», – зазначив під час свого виступу голова обласної ради Олексій КАЙДА.

Відео дня

Він також висловив стурбованість з того приводу, що «досі не встановлено історичну справедливість щодо УГКЦ і не надано їй статусу репресованої».
«Хоча звернення з цього приводу Тернопільська обласна рада прийняла ще у 2009 році», – нагадав О. КАЙДА.
Діятиме виставка до 26 жовтня.