14 вересня Кристоф Кардинал Шенборн, Архиєпископ Віденський, Ординарій для католиків візантійського обряду в Австрії, призначив о. Юрія Коласу, священика Львівської архиєпархії, протосинкелом для католиків візантійського обряду в Австрії.

Отець Юрій Коласа перейняв посаду від митр. прот. д-ра Олександра Остгайм-Дзеровича, якого Кардинал Шенборн призначив протосинкелом 9 червня 1996 року. Отець Остгайм-Дзерович був також парохом центральної парафії Святої Варвари у Відні (з червня 1969 року). У вересні 2000 року на посаду пароха цього храму був призначений о. д-р Тарас Шагала.

Департамент інформації УГКЦ

Відео дня

*** Ординаріат для католиків візантійського обряду в Австрії був створений на підставі Декрету Апостольської Столиці, ч. 221/45, від 3 жовтня 1945 року. Цим же декретом Святіший Отець призначив Архиєпископа Відня повноправним ординарієм для католиків візантійського обряду в усій Австрії. В листопаді 1945 року було призначено першого протосинкела для католиків візантійського обряду о. прелата д-ра Мирона Горникевича.

Сьогодні до ординаріату належать вірні Української Греко-Католицької Церкви, Румунської Греко-Католицької Церкви, Угорської Греко-Католицької Церкви, Словацької Греко-Католицької Церкви, Білоруської Греко-Католицької Церкви, Російської Греко-Католицької Церкви, Болгарської Греко-Католицької Церкви та Мелхітської Греко-Католицької Церкви. Загальне число вірних, які проживають у різних федеральних землях Австрії, близько 20 тисяч осіб. Душпастирське служіння здійснюється у таких містах: Відень, Грац, Клагенфурт, Лінц, Зальцбург та Інсбрук.