У перший день нового церковного року (1/14 вересня) в Українській Греко-Католицькій Церкві відзначають День Бога Творця. Його мета - прославляючи Бога Творця Всесвіту, переосмислити своє християнське покликання до мудрого управління Божими дарами видимого світу та до їх відповідального використання. Зважаючи на те, що Генеральна Асамблея ООН проголосила 2011 рік Міжнародним роком лісів, у Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології на День Бога Творця видали окреме звернення, присвячене згаданій темі.

У документі зокрема наголошується на тому, що «далеким від ідеального є стан лісів у нашій державі. Україна – лісодефіцитна держава». На одного жителя припадає всього 0,20 га проти 1,35 га світового рівня. Лісистість України складає 14, 3% проти 25% у світі загалом. «Особливе занепокоєння викликають непродумані, чи то й недбале вирубування лісу в Карпатах, трагічні наслідки якого пожинаємо з року в рік у вигляді повеней, що стають більш масштабними та руйнівними для людей та їх природного довкілля», − йдеться у зверненні.

За словами д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології, важливо не забувати, що прекрасний світ природи, який оточує нас є Божим створінням, а його використання та споживання дарованих Богом природних ресурсів має носити євхаристійний характер.

Відео дня

«З іншого боку, важливо усвідомити, що ставлення до створеного Богом світу, винятково як до матерії, зловживання Божими дарами природи, виснаження, забруднення та руйнування природного довкілля є гріховним», − наголошують автори звернення.

«Ми закликаємо серйозно задуматися над станом нашої планети, над християнським покликанням бережливого ставлення до створеного Богом світу, а також помолитися за збереження всього світу, а зокрема лісів з різноманіттям їхніх екологічних систем та численних мешканців, і зробити свій особистий внесок для покращення стану природного довкілля», − закликають представники Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

Департамент інформації УГКЦ