На Тернопільщині усі школи отримають книжки «Життєвий шлях Патріарха Йосифа» про Патріарха УГКЦ Йосифа СЛІПОГО. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі обласної ради, книжка видана з благословення єпарха Тернопільсько-Зборівського Української греко-католицької церкви Василя СЕМЕНЮКА у тернопільському видавництві «Джура». Вона розповідає про юнацькі роки Й. СЛІПОГО, а також про те, як він став Патріархом, з якими труднощами стикався, відстоюючи віру.
«Йосиф СЛІПИЙ був духовним світочем українського народу. Його сподвижницька діяльність є прикладом великої любові та жертовності, він витримав 18 років більшовицької неволі, несхибно стоячи на засадах правди та віри, тож залишиться символом стійкості та незламності українського народу й дороговказом для молоді», – сказав під час презентації книги голова обласної ради Олексій КАЙДА.
Книгу було надруковано за його кошти з нагоди 100-річчя з часу закінчення Й. СЛІПИМ Тернопільської гімназії.
Голова правління фундації «Справа Патріарха Йосифа», отець Андрій РОМАНКІВ також повідомив, що в від церкви школи області отримають портрети Патріарха.

Довідка УНІАН. Й. СЛІПИЙ народився 17 лютого 1892 року у с. Заздрість Теребовлянського району на Тернопільщині. Початкову освіту здобув у рідному селі. Середню освіту отримав в Тернопільській гімназії, яку закінчив з відзнакою в 1911 році, після чого вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії та Львівського університету.
30 вересня 1917 року Митрополит Андрей ШЕПТИЦЬКИЙ висвятив Й. СЛІПОГО на священика, після чого той продовжив навчання в Інсбрукському католицькому університеті (Австрія), де здобув ступінь доктора богословія. Потім навчався у Римі.
У 1925 році Митрополит А. ШЕПТИЦЬКИЙ призначив Й. СЛІПОГО ректором Львівської Духовної Семінарії, що в 1929 році була реорганізована у Богословську Академію. 1 листопада 1944 після смерті А. ШЕПТИЦЬКОГО Галицьким Митрополитом стає Архиєпископ Й. СЛІПИЙ.
11 квітня 1945 р. його арештували. Після річного слідства в київській тюрмі КДБ військовий трибунал присудив йому 8 років суворих табірних робіт. Й. Сліпому приписали контрреволюційну діяльність, шпигунство на користь Ватикану, вороже ставлення до СРСР. Відсидівши один строк, митрополит СЛІПИЙ одержав ще три. У 1953 його відправлено на 5 років до Сибіру. У 1957 р. дістав 4 роки каторжних робіт. Колегія Верховного суду УРСР 27 вересня 1962 р. ухвалила “визнати Й. СЛІПОГО особливо небезпечним рецидивістом та визначити йому для відбування покарання у виправно-трудових колоніях особливого режиму”.
Під тиском світової громадськості та завдяки старанням Ватикану Верховна Рада СРСР своєю постановою від 12 січня 1963 року звільнила Митрополита з ув’язнення з умовою “безповоротного вигнання з батьківщини”.
9 лютого 1963 р. Й. СЛІПИЙ прибув до Риму, де прожив і пропрацював 21 рік.
В квітні 1975 року Верховний Архієпископ офіційно прийняв титул Києво-Галицького Патріарха.
Помер 7 вересня 1984 року в Римі. Похований в криті Собору Св. Софії, а через 8 років після смерті, згідно з його заповітом, 29 вересня 1992 року домовину з тілом покійного перевезли до Львова і захоронена в крипті Собору Св. Юра поруч з А. Шептицьким.