«Держава бажає контролювати Церкву, тому що боїться її. Чому? Бо Церква навіть на соціальному рівні відстоює свободу людина, виховує зрілих, мислячих, відповідальних громадян, а це невигідно державній владі». Про це Глава УГКЦ Патріарх Любомир сказав під час засідання круглого столу «Державно-конфесійні відносини в Україні, їх особливості і тенденції розвитку», організованого 8 лютого у Києві Центром Разумкова. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Як зауважив у своєму виступі Предстоятель УГКЦ, і Церква, і держава служать тому самому народові, тому їх треба вважати партнерами. Кожна має свою царину діяльності, повинна поважати паралельну структуру і не встрявати у її діяльність. «Оскільки йдеться про структуровані одиниці, то їхні відносини можна регулювати за допомогою законодавства, встановлюючи межі відповідальності та взаємодії. В ідеально налагодженому суспільстві ці два партнери доповнюють один одного, хоча ніколи не сміють зливатися в одну дійсність або бути підпорядкованими один одному», – наголосив Патріарх Любомир.

За словами Першоєрарха Церкви, з гіркого досвіду століть відомо, якими негативними бувають наслідки того, що держава використовує Церкву як підрозділ своєї структури, або навпаки – що релігійна організація намагається керувати суспільством з допомогою державних структур, обмежуючи свободу і права громадян.

Відео дня

Розглядаючи соціальний аспект питання, Глава УГКЦ наголосив, що Церква є спільнотою, яка складається із людей та існує для людей і відрізняється від інших встановлених Богом форм людської спільноти – сім’ї, родини, громади, народу, держави – своєю особливою релігійною місією: «Церква побудована на Божому Слові, має надприродні засоби для досягнення власних цілей і діє на підставі Божого об’явлення», – підкреслив Патріарх Любомир.

Глава Церкви акцентував на тому, що Господь очікує милосердя, правди і справедливості від тих, хто несе будь-яку відповідальність, і пригадав присутнім слова з основного Закону України: «У Преамбулі (частині, яка означує дух, а не тільки літеру) нашої Конституції є прекрасні слова – сподіваємося, що їх не усунуть, коли переписуватимуть Основний Закон, а саме, що цей документ приймається, «усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями».

За словами Патріарха Любомира, ще одне завдання Церкви – незважаючи на різні тривожні сигнали, на багато проявів кривди та несправедливості, що стало частиною нашого сьогодення, проповідувати надію на Бога, Божий мир: «Можливо, для багатьох пророчі нагадування про Божий гнів і про могутність Божого милосердя видаватимуться суперечними, однак тут треба пам’ятати, що остаточна мета Господа Бога є не знищити, а навернути грішника», – сказав Глава УГКЦ під час засідання круглого столу.

Засідання відбулося у рамках постійно діючого круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин», що провадиться за ініціативи Центру Разумкову. У ньому взяли участь представники Церков і релігійних організацій, органів державної влади, а також наукова релігієзнавча спільнота, народні депутати та представники громадськості.