На Тернопільщині відбудуться тематичні уроки та лекції з нагоди 100-річчя закінчення Тернопільської гімназії Патріархом Української греко-католицької церкви Йосифом СЛІПИМ. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі обласної ради, відповідне розпорядження підписав голова облради Олексій КАЙДА. У ньому обласному управлінню освіти і науки рекомендовано забезпечити проведення протягом І кварталу в навчальних закладах цикл заходів, спрямованих на вшанування першоієрарха УГКЦ, верховного архиєпископа Львівського і митрополита Галицького, Кардинала Й. СЛІПОГО. Водночас рекомендовано до цих заходів залучити священнослужителів.
У розпорядження йдеться, що такі заходи сприятимуть розвитку національно- патріотичного виховання молоді, популяризації цінностей духовної спадщини, виховання шанобливого ставлення до історичного минулого України.
Слід зазначити, що аналогічне розпорядження наприкінці минулого року видав міський голова Сергій НАДАЛ, яке стосувалося проведення заходів із вшанування Й. СЛІПОГО у навчальних закладах Тернополя з нагоди 100-річчя закінчення Тернопільської гімназії Патріархом Й. СЛІПИМ.
На підставі цього розпорядження перший урок у 2011 році в школах містах був присвячений саме Й. СЛІПОМУ.
Довідка УНІАН. Й. СЛІПИЙ народився 17 лютого 1892 року у с. Заздрість Теребовлянського району на Тернопільщині. Початкову освіту здобув у рідному селі. Середню освіту отримав в Тернопільській гімназії, яку закінчив з відзнакою в 1911 році, після чого вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії та Львівського університету.
30 вересня 1917 року Митрополит Андрей ШЕПТИЦЬКИЙ висвятив Й. СЛІПОГО на священика, після чого той продовжив навчання в Інсбрукському католицькому університеті (Австрія), де здобув ступінь доктора богословія. Потім навчався у Римі.
У 1925 році Митрополит А. ШЕПТИЦЬКИЙ призначив Й. СЛІПОГО ректором Львівської Духовної Семінарії, що в 1929 році була реорганізована у Богословську Академію. 1 листопада 1944 після смерті А. ШЕПТИЦЬКОГО Галицьким Митрополитом стає Архиєпископ Й. СЛІПИЙ.
11 квітня 1945 р. його арештували. Після річного слідства в київській тюрмі КДБ військовий трибунал присудив йому 8 років суворих табірних робіт. Й. Сліпому приписали контрреволюційну діяльність, шпигунство на користь Ватикану, вороже ставлення до СРСР. Відсидівши один строк, митрополит СЛІПИЙ одержав ще три. У 1953 його відправлено на 5 років до Сибіру. У 1957 р. дістав 4 роки каторжних робіт. Колегія Верховного суду УРСР 27 вересня 1962 р. ухвалила “визнати Й. СЛІПОГО особливо небезпечним рецидивістом та визначити йому для відбування покарання у виправно-трудових колоніях особливого режиму”.
Під тиском світової громадськості та завдяки старанням Ватикану Верховна Рада СРСР своєю постановою від 12 січня 1963 року звільнила Митрополита з ув’язнення з умовою “безповоротного вигнання з батьківщини”.
9 лютого 1963 р. Й. СЛІПИЙ прибув до Риму, де прожив і пропрацював 21 рік.
В квітні 1975 року Верховний Архієпископ офіційно прийняв титул Києво-Галицького Патріарха.
Помер 7 вересня 1984 року в Римі. Похований в криті Собору Св. Софії, а через 8 років після смерті, згідно з його заповітом, 29 вересня 1992 року домовину з тілом покійного перевезли до Львова і захоронена в крипті Собору Св. Юра поруч з А. Шептицьким.