Глава Української греко-католицької церкви звернувся до президента Януковича не допустити передачу Софії Київської заповіднику "Києво-Печерська лавра", оскільки на його думку це поглибить церковний конфлікт.

"Ми переконані, що такий акт передачі зробить тисячолітню пам’ятку української культури та духовності храмом однієї гілки київської церкви – Української православної церкви, що у єдності з Московським патріархатом, та виключить три інші гілки: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську греко-католицьку церкву", - йдеться у відкритому листі глави УГКЦ, кардинала Любомира Гузара на ім`я президента Віктора Януковича.

Цей лист став реакцією на обговорення 22 грудня на гуманітарній раді при президенті пропозиції про передачу собору Софії Київської Києво-Печерській лаврі, яке не отримало підтримки членів ради.

Відео дня

Кардинал Любомир Гузар нагадав, що собор знаходиться під нейтральною опікою держави, але цей варіант неідеальний, хоча і є "єдиним способом не допустити можливих протистоянь".

Глава УГКЦ подякував президентові за увагу до даного питання, а також членів ради, які не підтримали пропозицію про передачу собору.

"Ми вважаємо, що прийняття такого рішення роз`ятрило б велику рану вікового поділу в душі українського народу і ... безповоротно поглибило б її, провокуючи нові протистояння та напругу в українському суспільстві. Ми не хочемо такого негативного для нас усіх розвитку подій, тому що стоїмо на порозі святкування тисячоліття цієї святині , - підкреслив кардинал Любомир Гузар.

Він також повідомив, що УГКЦ має намір брати участь у святкуванні 1000-річчя Софії Київської і готова делегувати свого представника до оргкомітету.

"Ми переконані, що святкування тисячоліття Святої Софії стане дійсно об`єднуючим і виразним знаком тільки за умови, що чотири церкви-сестри ... зможуть подати одне одному руки й обійнятися в цій всенародній святині", - підсумував глава УГКЦ.

Як повідомлялося раніше, головну складову заповідника "Софія Київська" - Софійський собор - можуть передати Лаврському заповіднику, який, у свою чергу, може повністю перейти у власність Української православної церкви Московського патріархату.

ТСН