Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Любомир 10 листопада відвідав Житомир, щоби представити житомирянами IV Суспільні дні УГКЦ. «Наша Церква розпочала так звані Суспільні дні, метою яких є бажання звернути увагу вірних на соціальні цінності. Адже наше відношення до Бога робить нас родиною!», – сказав Глава УГКЦ. «Практика ця дуже корисна. Ми згадуємо наші найкращі дні, стаємо більш відкритими та щирішими один до одного», – додав він.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, суспільні дні УГКЦ покликані привернути увагу до проблем освіти та науки, до потреб соціально незахищених та ув`язнених, сиріт, мають підтримати тих, хто щодня розв`язує соціальні питання. «Ці Суспільні дні повинні стати одним з елементів розвитку громадянського суспільства. Адже суспільство громадян – це спільнота не байдужих один до одного людей, які живуть і думають про громаду, а не тільки про себе», – сказав Предстоятель УГКЦ на круглому столі, присвяченому цій акції.

Кореспондент Житомир-Онлайн поцікавився, чи планує УГКЦ повернути собі хоча б частину вірних на своїй канонічній території − адже станом на кінець 18 ст. українці Житомирщини та майже всього Правобережжя були саме уніатами. На що Любомир (Гузар) відповів: «Час переслідувань – то був час благословення! Нашу Церкву двічі нищили, але вона вижила завдяки людям, які зберегли в серці віру. Ми не прагнемо зараз загорнути до себе якнайбільше людей. Але ми шукаємо греко-католиків − і тут, на Житомирщині, де є наші громади, де є сестри-василіянки, і в Південній Україні, і на Донбасі − скрізь, де є наші вірні. Зараз лише в Київській архиєпархії − понад 60 наших громад!»

Відео дня

Крім того, спілкуючись з житомирянами − журналістами та активістами громадських організацій − Глава УГКЦ сказав, що підтримує ідею створення єдиної Помісної Церкви. «Зараз у нас три Православні Церкви та одна греко-католицька. А колись, за часів князя Володимира, ми були одним тілом. Чи можливо зараз об`єднатися знову? Якби ми всі цього насправді хотіли, якби цього прагнув народ − ми б це зробили!», – наголосив він.

На завершення Глава УГКЦ зауважив, що УГКЦ підтримує тісні зв`язки в усіма трьома Православними Церквами. «Найкращі стосунки у нас з УПЦ Київського Патріархату. Але й з Автокефальною, і з Церквою Московською Патріархату ми намагаємося тримати добрі стосунки, бо це наші брати по вірі», − сказав Глава УГКЦ.