У Луцьку перебуває Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (ГУЗАР). Впродовж останніх трьох днів він зустрівся з молодіжними релігійними організаціями та парафіяльними спільнотами Луцького екзархату. Також взяв участь у Святій Літургії в катедральному соборі «Різдва Пресвятої Богородиці» м. Луцька, якою розпочалися урочистості з приводу нагородження лауреатів відзнаки блаженного отця Омеляна Ковча.
Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні Блаженніший Любомир (ГУЗАР) зустрівся з Луцьким міським головою Богданом ШИБОЮ. Предстоятель УГКЦ зауважив, що багато чув про Луцьк в контексті культурно-мистецького життя, а під час спілкування з прихожанами мав нагоду переконатися, що в місті мешкають високодуховні і набожні люди.
Глава УГКЦ зазначив, що зараз в Україні багато хто орієнтується на Європу, маючи на увазі Західну Європу. Але «немовби в нас не було своєї традиції? Ми так само, як і Західна Європа є справді Європою», – сказав під час зустрічі з мером Любомир. Також він подякував міській владі за толерантне ставлення до різних конфесій. «Тут така атмосфера доброзичлива між церквами... Тут спокійне ставлення. Можливо, цей гострий період минув, але мені здається, що Волинь постійно була на перехресті різних культур, різних релігійних течій. І, мабуть, люди самі навчилися співжити», – зазначив Владика.
На думку мера Луцька, сьогодні політика впливає на розвиток церкви, однак міська рада декларує толерантність до всіх конфесій. Важливо, щоб церква служила Богу й Україні, а серед таких церков «особливе місце займає Українська Греко-Католицька Церква, як великомучениця».- зазначив Б. ШИБА. Також під час зустрічі йшлося і про можливість будівництва греко- католицького кафедрального собору в Луцьку, оскільки, УГКЦ потребує мати в Луцьку «репрезентативне місце» для кафедрального храму. До прикладу, зараз в Луцьку діє Свято-Троїцький собор УПЦ КП та собор Всіх Святих землі Волинської УПЦ МП, що будується. «Ми все ж таки надіємося на те, що можна мати гарний кафедральний храм для греко-католицької спільноти», – сказав Глава УГКЦ, а тому попросив у міської влади сприяння у виділенні земельної ділянки під будівництво храму. На що Б. Шиба схвально відгукнувся і пообіцяв допомогти греко-католикам Луцька у виділенні ділянки для нового храму.