Польський священик Єжи Попелушко, убитий агентами спецслужб в 1984 році і проголошений блаженним минулої неділі, стане небесним заступником потерпілих від повені в Польщі. Про це сьогодні заявив Папа Римський Бенедикт XVI під час загальної аудієнції на площі Святого Петра, повідомляє РІА "Новини" з посиланням на Радіо Ватикану.

Традиція звернення до блаженних і святих за молитовною підтримкою і клопотанням перед Богом сходить до перших століть християнства. У випадках національних стихійних лих, як в Польщі, де повінь затопила близько 19 тисяч будинків і залишила без даху над головою близько 70 тисяч чоловік, віруючі молитовно звертаються до Бога через небесних заступників. Папа Римський нагадав полякам, що вони можуть вдаватися по захист блаженного, який ніколи в земному житті не відмовляв в допомозі людям, що потрапили у складну ситуацію.

"Новий польський блаженний священик Ежи Попелушко учив любові і солідарності з тими, хто потребує духовної і матеріальної підтримки, і тому його опіці і заступництву я доручаю всіх, хто постраждав від повені і хто їм допомагає", - сказав понтифік, звертаючись до 15 тисяч прочан з різних країн світу.

Відео дня

Під час аудієнції Бенедикт XVI розповів паломникам про свій недавній візит на острів Кіпр і подякував католикам за молитовну підтримку під час його подорожі.

Попелушко народився 14 вересня 1947 року в місцевості Окопи на північному заході Польщі. У 1965 році він вступив в духовну семінарію у Варшаві. Після військової служби і закінчення семінарії Попелушко в 1972 році був рукопокладений в священики.

Після введення в Польщі військового стану в 1981 році він проводив спеціальні богослужіння за батьківщину і підтримував учасників руху "Солідарність". 19 жовтня 1984 року по дорозі до Варшави після однієї з мес Попелушко був убитий агентами служби безпеки, які згодом постали перед судом і були визнані винними.

Попелушко був беатифікований (зарахований до лику блаженних) в неділю під час богослужіння на площі Маршала Юзефа Пілсудського у Варшаві. Урочисту месу очолив префект Конгрегації у справах канонізації архієпископ Анджело Амато. У першу неділю червня Церква в Польщі також відзначала День подяки за свободу на згадку про перший візит в країну Іоанна Павла II в червні 1979 року.

Літургійна пам`ять мученика Ежи Попелушко в Католицькій церкві вшановуватиметься щорічно 19 жовтня.