Папа Римський Бенедикт XVI відвідує Кіпр. Під час візиту - з 4 по 6 червня - Папа Римський не робитиме ніяких заяв щодо політичних проблем розділеного з 1974 р. на південну (грецьку) і північну (турецьку) частині острова, повідомляє The National".

"Я не думаю, що він що-небудь скаже, тому що це не буде доречно, і у нього виникнуть проблеми з турецькою стороною", - заявив глава Кіпрської Православної Церкви Архієпископ Хризостом говорячи про можливість політичних висловлювань Папи.

Турецьке посольство у Ватикані висловило жаль, що Папа не зробить візит в Північний Кіпр - самопроголошену турецьку державу, яку визнає тільки Анкара. Уряд грецької частини острова є єдиним урядом на Кіпрі, визнаним міжнародним співтовариством.

Відео дня

Проте сама присутність Папи на Кіпрі, де він проведе дві ночі, висуне на перший план розподіл острова і гостру необхідність у вирішенні цієї проблеми, вважають представники Церкви і дипломати.

Кіпр настільки важливий для дипломатії Ватикану, що острів з населенням менше 1 млн людей має своє посольство при Святому Престолі, і ще одне знаходиться в Римі.

Уряд республіки назвав візит понтифіка "подією історичної ваги" оскільки уперше в історії глава Римсько-католицької Церкви відвідує Кіпр. Для самого Бенедикта XVI - це перша поїздка в православну країну. Тут розглядають приїзд Папи Римського як визнання міжнародної ролі острова як моста між Європою і Сходом, між християнами різних конфесій.