Ректор Українського католицького університету у Львові Борис ГУДЗЯК заявив про спроби працівників Служби безпеки України „схилити його до співпраці”, повідомляє “Німецька хвиля”.

Він вважає, що це методи роботи тоталітарного минулого.

У своєму зверненні ректор УКУ о. Борис ГУДЗЯК повідомляє про зустріч з працівником СБУ, який повідомив, що адміністрація університету повинна інформувати студентів про відповідальність за протиправну діяльність під час акцій протесту. Ректор наголошує, що йому запропонували підписати відповідного листа про те, що адміністрацію попередили про відповідальність. Такий „лист” ректор розцінює як згоду на співпрацю, або простіше - „вербування”. Він не виключає використання „листа” у майбутньому як інструменту впливу на університет з метою приборкання будь-яких студентських протестів або ж для підриву репутації навчального закладу.

Відео дня

Ректор заявив, що у вищу освіту повертається страх і пристосування, а на УКУ в наступні місяці можуть чинити тиск. На його переконання, такі дії спецслужб мають на меті обмежити громадянську свободу, демократію та людську гідність. Б.ГУДЗЯК також заявив, що його телефон прослуховують, і він може це довести.

В інтерв’ю „Німецькій хвилі” речник СБУ Марина ОСТАПЕНКО підтвердила факт зустрічі працівника СБУ з ректором католицького університету. Зустріч відбувалася у рамках чинного законодавства з метою попередження порушення закону, заявила М.ОСТАПЕНКО.

„Ректору було роз’яснено норми законодавства. Зокрема, що втягування студентів у протиправну діяльність, у можливі масові заворушення є неправомірними. Все було згідно нормам закону”, - пояснила М.ОСТАПЕНКО.

“Німецька хвиля” також зазначає, що текст меморандуму Б.ГУДЗЯКА отримали понад півсотні ректорів католицьких вузів Європи, які відвідали Львів у рамках Генеральної асамблеї Федерації католицьких університетів Європи.