Католицький світ сьогодні відзначає 90-річчя з дня народження Кароля Юзефа Войтили /1920-2005/, що увійшов до історії як Папа Римський Іоанн Павло II, повідомляє ІТАР-ТАРС.

У найбільших католицьких базиліках багатьох країн проходять служби на згадку про першого понтифіка-слов`янина. Квіти і свічки прикрасили його могилу в підземній крипті римського собору Святого Петра. Втім, мабуть, що тіло "раба рабів Божих" /один з папських титулів/ Кароля Войтили незабаром може бути перенесено у вівтарну частину храму. Це відбудеться після беатифікації /проголошення блаженним/ Іоанна Павла II, підготовка до якої почалася одразу ж після його смерті 2 квітня 2005 року. Тоді на похоронах покійного тисячі людей несли плакати-вимоги "Святий нині!".

Правда, останнім часом процес беатифікації дещо сповільнився. Очікувалося, що Папа Бенедикт XVI, наступник Войтили, у минулому його найближчий соратник, підпише буллу /указ/ про церковне прославляння свого попередника до п`ятих роковин з дня його смерті. Але цього не відбулося і до дня 90-річчя, і зараз у ватиканських колах називають новий термін - осінь 2010 р.

Відео дня

Як причина такої затримки поінформовані джерела в адміністрації Святого Престолу називають помилку з кандидатурою об`єкту "чудесного зцілення" /диво обов`язкове в послужному списку кандидата/ - французької черниці, якій молитва Папі Іоанну Павлу II нібито допомогла вилікуватися від хвороби Паркінсона. Виявилось, що поліпшення стану її здоров`я було лише тимчасовим. Зараз експерти шукають інший аналогічний випадок з життя Кароля Войтили, який дасть змогу оголосити його в лику блаженних.