Проблеми взаємодії віри і творчості перебуватимуть у центрі уваги учасників зустрічі діячів культури і науки Португалії з Папою Римським Бенедиктом XVI, що здійснює апостольський візит в цю країну. У столичному "Віфлеємському центрі культури" очікується участь 1400 провідних представників португальської інтелектуальної еліти.

Сьогодні завершуються двосторонні зустрічі понтифіка з політичними лідерами Португалії. У приміщенні нунціатури (посольства Ватикану) пройдуть переговори з прем`єр-міністром Жозе Сократешем за участю державного секретаря (глави уряду) Святого Престолу кардинала Тарчизіо Бертоне.

У другій половині дня Римський Понтифік починає паломництво в португальську святиню Фатіму, де пробуде до п`ятниці. Після прибуття на гелікоптері Папа Бенедикт проведе молебень в каплиці зведеній на місці, де в 1917 році Богоматір з`явилася трьом пастушкам. Десять років тому двоє з них були проголошені блаженними Католицької Церкви.

Відео дня

У перший день візиту Папа Римський зустрівся з президентом республіки і відслужив урочисту месу на центральній Торговельній площі Ліссабона. У ній він звернув увагу на зубожіння віри у сучасному світі.

Раніше в бесіді з журналістами на борту літака Йозеф Ратцингер дав несподіване тлумачення "третьому секрету Фатіми". По суті він прирівняв нинішні нападки на Католицьку церкву з приводу педофілії з пострілом турецького терориста Агджі у свого попередника - Папу Іоанна Павла II.

Бенедикт XVI повідав, що третій секрет Фатіми, який, як вважалося раніше, полягає виключно в пророцтві 1981 року щодо замаху на Іоанна Павла II, також поширюється "на усі страждання Католицької церкви в сьогоденні і майбутньому".