«За часів Христа не було культових споруд, але люди називали себе Церквою, - зауважив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, в ефірі програми «Велика політика з Євгенієм Кисельовим», що на телеканалі «Інтер». - Ми живемо ще старими стереотипами, говорячи про Церкву в політиці, бізнесі, вищій школі. Але Церква - це люди, об`єднані єдиною вірою. Не сакральна споруда. Церква - це люди, що вірять в одного Бога».

Відповідаючи на запитання ведучого, чи позначився на чисельності пастви УГКЦ переїзд Блаженнішого Любомира до Києва, Владика Йосиф наголосив, що Глава УГКЦ переїхав до Києва не для того, щоб мати більше вірних. Київ - це столиця України, тому переїзд був потрібен для кращого керівництва Церквою. Хоча, як зауважив владика, Церква має великі перспективи на Сході і Півдні держави: «Ми робимо багато зусиль, щоб нас знали. Ми дійдемо до кожного вірного, який шукає свою Церкву».

Обговорюючи питання ролі Церкви в сучасній Україні, ведучий програми також торкнувся резонансних подій сьогодення, зокрема, оприлюднених останнім часом у медіа листа керівництва РПЦ до «Газпрому» з проханням знизити ціни на газ для українських хіміків та листа від УПЦ МП до прем`єра Азарова стосовно кадрових пропозицій до урядових структур.

Відео дня

Із закликом подбати про рівність перед законом усіх Церков та релігійних організацій України до Президента України Віктора Януковича нещодавно звернувся Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. У Звернені також йшлося про дотримання етичних норм у політичному житті, які мали б домінувати над корисливими приватними та груповими інтересами: «Окрім моральних принципів та засад, що їх ми як Церква прагнемо прищепити через наше навчання, молоде покоління хотіло б мати живі приклади для наслідування серед сучасних державних мужів і жінок. Тому знову просимо Вас подбати, щоб у владні структури потрапляли справді гідні особи, чесні й відповідальні перед народом, а не догідливі виконавці чиєїсь особистої чи вузькопартійної волі».

У п`ятницю, 2 квітня, телеканал «Інтер» запросив до вечірньої студії представників основних релігійних конфесій України з нагоди свята Воскресіння Христового. Під час ефіру було оприлюднено дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), що проводилося протягом 2008-2009 років. Згідно з дослідженням, 74 % опитаних стверджують, що вірять у Бога. На запитання про віровизнання 86,7% опитаних відповіли, що є християнами. Варто зазначити, що більшість опитаних КМІС (41%) визнали себе православними без конфесії.

Департамент інформації УГКЦ