Український католицький священик в інтерв`ю кореспонденту The New York Times пояснив, що родина дозволяє бути ближчою до парафіян і краще розуміти їх.

На Західній Україні багато католицьких священиків перебувають у шлюбі і обзаводяться потомством з благословення Ватикану.

Ця обставина набуває особливої актуальності зараз, коли інша Європа сперечається, чи не є целібат духовенства першопричиною сексуальних домагань, пише The New York Times.

Відео дня

Священик Юрій Воловецький служить у невеликій парафії в Рудно під Львовом. Його дружина Віра викладає в парафіяльній школі, у них шестеро дітей віком від 9 до 21 років. Парафія Воловецького відноситься до Української греко-католицької церкви, що підкоряється Папі Римському і очолюється кардиналом, але за правом своїм ближча до Православної церкви. "У минулому Ватикан, мабуть, терпимо ставився до традицій так званих" католиків східного обряду ", щоб зберегти позиції в регіонах, де панує православ`я", - пояснює газета. Це виключення також свідчить, що позиція Ватикану з питання про целібат не настільки тверда і монолітна, як здається.

Воловецький утримався від відповіді на запитання, чи виникає розпусна поведінку священиків через їхні обітниці безшлюбності

Українські священики утримуються від критики папи Бенедикта XVI, який наполягає, що від целібату не можна відмовлятися, але говорять, що дозвіл виховувати дітей допомагає краще зрозуміти парафіян. "Для священика мати дружину і дітей - це більш природно і розумно", - зауважив Воловецький. "Це зміцнює довіру до мене: люди бачать, як ми живемо. Ми - частина суспільства", - додав він.

Воловецький утримався від відповіді на запитання, чи виникає розпусна поведінка священиків через їхні обітниці безшлюбності, зауважує газета.

Ватикан заявляє, що ніякого зв`язку немає: якщо б безшлюбність була причиною, у світському суспільстві не було б проблем педофілії. І все ж шум навколо розбещення неповнолітніх у Німеччині знову спровокував суперечки, зазначає газета. За даними газети, на католицькі Церкви східного обряду, священикам яких дозволяється одружуватися, припадає лише 1-2% всіх католиків світу. Вищі ієрархи цих церков традиційно дають обітницю безшлюбності.

За матеріалами The New York Times (переклад ИноПресса)