16 березня у конференц-залі Львівської архиєпархії відбулася зустріч голів церковних комісій, яку очолив і координував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій. Про це повідомляє сайт УГКЦ.

Зокрема Григорій Селещук, голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів, розказав про створений ними міграційний портал (www.navihator.net), який упродовж 2 місяців відвідало близько 17 тисяч осіб. Завдяки активності українців з цілого світу, комісія провела успішну акцію – збір підписів на підтримку законопроекту, який дозволив нашим заробітчанам на свята їхати власним транспортом в Україну. Пропозиція була почута, законопроект прийнято.

Натомість головна подія Комісії у справах шкільництва – створення інформаційно-методичного центру в Дрогобичі. У лютому там відбулася зустріч директорів католицьких шкіл, повідомив очільник комісії отець Іван Гнатів. А в квітні буде проведено фестиваль учнівської творчості.

Відео дня

Також дитячий фестиваль, та вже міжнародного рівня, готують учасники Патріаршої Катехитичної комісії. Заступник голови сестра Луїза (Цюпа) озвучила напрямки роботи організації: катехитичні семінари; праця в єпархіях Львова, Києва, Донецька; програми для літніх християнських таборів, зокрема з неповносправними особами. Водночас, членами комісії зараз ведеться серйозна підготовка до проведення конференції «Слово Боже у житті та місії Церкви в Україні». Конференція у травні 2010 року відбудеться у Львові та Києві.

Марія Кожух, голова Комісії у справах сім‘ї, анонсувала інформаційно-аналітичний захід під назвою «Життя належить Богові», який заплановано на 1 квітня і присвячено 5-річчю з дня смерті Папи Івана Павла ІІ. Натомість 20 березня ця ж комісія проведе реколекції для дружин священиків, з метою популяризації навчання Церкви у сфері родинної проблематики.

Розробка підручника «Екуменічний довідник» – головна заслуга Комісії у справах єдності християн. Крім цього, у Львові, Харкові, Одесі та в столиці України активісти комісії провели тижні молитов за єдність християн.

Над Синодальним документом про євангелізацію працює однойменна церковна комісія. А референт Патріаршої Літургійної комісії Тарас Тимо повідомив про започаткування їхньою спільнотою проекту перекладу Літургійного Псалтиря.

У виступі сестри Симеони (Гермак), секретаря Комісії у справах монашества, прозвучала необхідність презентації чернечих спільнот на радіо та телебаченні.

Натомість потреба оживлення життя на парафіях в селах й маленьких містечках – проблема, яку підняв Юрій Підлісний, голова Комісії у справах мирян. З цією метою до початку липня ним заплановано провести декілька тренінгів для голів єпархіальних комісій та представників мирянських товариств УГКЦ. Багато семінарів та інших заходів активно проводить Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Одна з найбільших їхніх перспектив – видання підручника для медичних капеланів.

Загалом усі представники церковних комісій УГКЦ зійшлися на думці про необхідність співпраці між собою і запланували наступне зібрання на початок червня цього року. На закінчення о. Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій УГКЦ, запросив присутніх голів та працівників комісій на день духовної віднови, який відбудеться 23 березня у Брюховичах в Реколекційному центрі Львівської архиєпархії. Духовним провідником реколекцій буде Владика Богдан (Дзюрах), керівник Адміністрації Патріаршої курії УГКЦ.