З 6 до 9 березня у Одесі проходитиме засідання Постійного Синоду УГКЦ, повідомляє департамент інформації УГКЦ. За словами Владики Богдана (Дзюраха), Секретаря Синоду, головними завданнями Синоду є перевірити стан виконання рішень Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся у 2009 році, підготовка до наступного Синоду 2010 року та розгляд важливих актуальних питань церковного життя. Крім того, серед тем, які планують розглянути на Синоді в Одесі, будуть питання міграції, бо це є основна тема Синоду Єпископів УГКЦ 2010 року, а також підготовка до V сесії Патріаршого Собору на тему "Богопосвячене життя у Церкві і для Церкви", що проходитиме з 3 до 12 вересня 2011 року у Бразилії.

"Окрім того, будуть розглядатися і інші теми. Зокрема, стан реалізації стратегічного плану євангелізації нашої Церкви. Як відомо тема євангелізації була головною темою на двох останніх Синодах нашої Церкви (2008 і 2009 років, – прим. автора) і тепер реалізація того проекту переходить у цілком практичну площину. Напрацьовується стратегічний план євангелізації, який згодом буде втілюватися в єпархіях та екзархатах як в Україні, так і за її межами", – відзначив Владика Богдан.

Щоб краще пізнати потреби УГКЦ у різних частинах України та поза її межами Постійний Синод відбуває свої засідання кожного разу в іншій єпархії чи екзархаті. "Хочемо подивитися на стан і перспективи розвитку екзархатів на сході і на півдні України, оскільки ці терени були піддані масованій і довготривалій атеїзації і зараз євангелізація становить тут особливий виклик не тільки для нашої Церкви, але також для інших християнських Церков", – наголосив Владика Богдан.

Відео дня

У програмі перебування членів Постійного Синоду в Одесі передбачена зустріч із духовенством екзархату, мирянами, молоддю та місцевою владою.

Постійний Синод – це група єпископів, яка працює від імені Патріаршого Синоду і є дорадчим органом для Глави Церкви та допомагає йому управляти Церквою у міжсинодальний період.

 

***Постійний Синод складається з п’яти осіб: з уряду до цього органу входить Глава УГКЦ, який є головою Постійного Синоду. Трьох єпископів, членів Постійного Синоду, обирає Патріарший Синод, а одного призначає Верховний Архиєпископ. Членів цього Синоду обирають на п’ять років. Окрім того, обирають заступників на випадок, якщо хтось із членів Постійного Синоду не зможе взяти участі у його роботі. Впродовж року відбувається чотири засідання Постійного Синоду, одне з яких – одразу після завершення Патріаршого Синоду.

Синод Єпископів УГКЦ, що проходив у Філадельфії (США) від 27 вересня до 6 жовтня 2007 року, обрав нових членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ: Архиєпископа Ігоря (Возьняка), Владику Павла (Хомницького), Владику Давида (Мотюка), Владику Василя (Семенюка). Склад заступників членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ: Владика Василь (Івасюк), Владика Ярослав (Приріз), Владика Володимир (Ющак), Владика Володимир (Ковбич).