Сьогодні у Тернополі відбудеться молебень з нагоди 118-ї річниці з дня народження патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ, патріарха вшановуватимуть біля його пам’ятника, де о 19 год буде відслужено панахиду та молитву за прославу слуги Божого патріарха Йосифа.

Відео дня

А 21 лютого о 12 год у селі Заздрість Теребовлянського району, де народився патріарх і де діє його музей, відбудеться архієрейська Свята Літургія та урочиста академія пам’яті Й. СЛІПОГО.

Довідка УНІАН. Й.СЛІПИЙ народився 17 лютого 1892 року у с. Заздрість Теребовлянського району. Початкову освіту здобув у рідному селі. Середню освіту отримав в Тернопільській гімназії, яку закінчив з відзнакою в 1911 р., після чого вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії та Львівського університету.

30 вересня 1917 р. Митрополит Андрей ШЕПТИЦЬКИЙ висвятив Й.СЛІПОГО на священика, після чого той продовжив навчання в Інсбрукському католицькому університеті (Австрія), де здобув ступінь доктора богословія. Потім навчався у Римі.

У 1925 році Митрополит А. ШЕПТИЦЬКИЙ призначив Й.СЛІПОГО ректором Львівської Духовної Семінарії, що в 1929 р. була реорганізована у Богословську Академію. 1 листопада 1944 після смерті А. ШЕПТИЦЬКОГО Галицьким Митрополитом стає Архиєпископ Й. СЛІПИЙ.

11 квітня 1945 р. його арештували. Після річного слідства в київській тюрмі КДБ військовий трибунал присудив йому 8 років суворих табірних робіт. Йому прописали контрреволюційну діяльність, шпигунство на користь Ватикану, вороже ставлення до СРСР. Відсидівши один строк, митрополит СЛІПИЙ одержав ще три. У 1953 р. його відправлено на 5 років до Сибіру. У 1957 р. дістав 4 роки каторжних робіт. Колегія Верховного суду УРСР 27 вересня 1962 р. ухвалила “визнати Й. СЛІПОГО особливо небезпечним рецидивістом та визначити йому для відбування покарання у виправно-трудових колоніях особливого режиму”.
Під тиском світової громадськості та завдяки старанням Ватикану, за вказівкою М. ХРУЩОВА Верховна Рада СРСР своєю постановою від 12 січня 1963 р. звільнила Митрополита Йосифа з ув’язнення з умовою “безповоротного вигнання з батьківщини”.

9 лютого 1963 р. Й.СЛІПИЙ прибув до Риму, де прожив і пропрацював 21 рік. З 1968 р. по 1976 р. об’їздив найбільші українські громади діаспори в Америці, Канаді, Німеччині, Колумбії, Англії, Австралії, Англії. В квітні 1975 р. Верховний Архієпископ офіційно прийняв титул Києво-Галицького Патріарха.
Помер 7 вересня 1984 р. в Римі. Похований в криті Собору Св. Софії, а через 8 років після смерті, згідно з його заповітом, 29 вересня 1992 р. домовину з тілом покійного перевезли до Львова і захоронена в крипті Собору Св. Юра поруч з гробом його духовного учителя і наставника А. ШЕПТИЦЬКОГО.