Ізраїль просить Папу Римського БЕНЕДИКТА XVI відкрити архіви Ватикану, що містять документи, які відносяться до періоду Другої світової війни.

Як передає РІА “Новости”, БЕНЕДИКТ XVI 17 січня вперше відвідав синагогу Рима. На зустрічі Папи Римського з єврейською громадою італійської столиці були присутні 1,1 тис. осіб, у тому числі багато відомих політиків, серед яких був віце-прем`єр Ізраїлю Сильван ШАЛОМ, який готує майбутній візит прем`єр-міністра Сільвіо БЕРЛУСКОНІ до Ізраїлю.

"Я попросив Папу знайти спосіб зробити доступними архіви Ватикану для того, щоб прояснити деякі деталі понтифікату Пія XII, щоб послабити напруженість (існуючу) між іудеями і католиками", - заявив С.ШАЛОМ по закінченню візиту Папи БЕНЕДИКТА XVI в римську синагогу.

Відео дня

Пій XII (1876 - 1958), який очолював католицьку церкву з березня 1939 року, звинувачується представниками іудейської релігії в тому, що не висловлювався проти геноциду євреїв під час Другої світової війни.

У своєму виступі БЕНЕДИКТ XVI висловився на захист Пія XII, підкресливши, що Ватикан під час війни "часто таємно і стримано" надавав допомогу євреям, захищаючи їх від нацистського режиму.

БЕНЕДИКТ XVI закликав до розвитку активного діалогу між католиками і іудеями, основою якого є спільність значної частини їх духовної спадщини, і відзначив, що за останні 40 років у цих відносинах стався суттєвий прогрес.

Першим Папою Римським, який відвідав синагогу Риму, був Іван Павло II. Він побував у Верховному храмі 13 квітня 1986 року і назвав тоді євреїв "старшими братами".