Папа Римський Бенедикт ХVI відслужив першу в цьому році урочисту літургію в соборі Святого Петра, а потім повернувся в Апостольський палац Ватикана і з вікна свого робочого кабінету звернувся до десятків тисяч віруючих, присутніх перед палацом. Предстоятель Римсько-католицької церкви закликав народи "справедливо і мудро розпорядитися природними ресурсами Землі, що становить необхідну умову миру". Цей заклик понтифіка прозвучав в першій в новому році молитві Angelus, передає ІТАР-ТАРС.

Папа подякував президентові Італії та інших керівників за новорічні поздоровлення і нагадав про ініціативи, що проводяться в різних країнах у зв`язку з 43-м Днем молитов про мир. У посланні з приводу цієї дати Папа вигукнув: "Як можна залишатися байдужими перед проблемами, що виникають через такі явища, як кліматичні зміни, запустинювання, деградація і втрата продуктивності величезних сільськогосподарських угідь, забруднення річок і водоносних горизонтів, втрата біологічної різноманітності, зростання природних катастроф, а також вирубка лісів в екваторіальних і тропічних регіонах?"

Він також закликав відмовитися від будь-яких видів зброї. "Зупиніться, одумайтеся і відмовтеся від насильства! Хай зараз це може видатися неможливим і вимагає мужності, але Бог вам допоможе і поверне у ваші серця радість миру", - наголосив Бенедикт.

Відео дня

Нагадавши про страждання, які припадають на долю дітей під час збройних конфліктів, Папа Римський закликав людство до відповідальності. "Обличчя маленьких безневинних мовчазно волають до нашої відповідальності. Перед їх беззахисністю рушаться всі помилкові виправдання війни і насильства. Ми повинні просто звернутися до проектів миру, відмовитися від будь-яких видів зброї і всі разом зайнятися створенням світу, більш гідної людини", - заявив Бенедикт XVI.

Він закликав з пелюшок "виховувати дітей в пошані до іншого, навіть коли він відрізняється від нас".

"Церква показує людям всіх поколінь лице Бога, тому що з його благословення вони можуть йти шляхом миру", - заявив предстоятель на завершення своєї проповіді. Після цієї відозви Бенедикт XVI семи мовами привітав католиків всього світу з Новим роком і побажав їм щастя і миру.