У катедральному соборі Тернополя Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці з нагоди 20-річчя відновлення богослужінь впродовж тижня запроваджено духовні науки дев’ятниці, аби прихожани належно приготувалися до ювілею. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Зборівської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, дев’ятниці під час вечірніх богослужінь з 13 грудня по 21 грудня проводитиме єромонах о. Йосафат САВРАН. З ним після святих літургій парафіяни молитимуться за оздоровлення душі і тіла перед іконою з мощами святого Юди Тадея.
Окрім цього, в храмі буде виставлено ікону святої Варвари, до якої зможуть молитися дівчата у наміренні вдало вийти заміж.
22 грудня відбудеться урочиста архієрейська літургія з нагоди 20-ліття відновлення богослужінь у храмі.
Довідка УНІАН. Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці збудований у XVIII ст. у стилi пiзнього бароко з елементами рококо як католицький храм ордену Домiнiканцiв.
При Домініканському костелі діяв монастир. Від 1772 в монастирі розмістили установи циркулу (округу). 1820-48 тут перебували орден отців єзуїтів. Деякі приміщення займала гімназія.
1903 до костелу повернулися домініканці. У 1908-10 роках костел реставровано, споруджено новий купол, відновлено старі фрески і домальовано нові, встановлено новий орган та малі вівтарі, собор було електрифіковано.
В квітні 1944 року під час боїв за Тернопіль храм зазнав значних руйнувань. Післявоєнна реставрація завершилась у 1957 році. У 1978-89 роках в костелі діяла Тернопільська картинна галерея.
З 1989 року він почав функціонувати як катедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ
Є пам`яткою архітектури національного значення.