Департамент інформації, якому доручено підготувати анкети, зібрати і систематизувати отримані дані та підготувати до друку «Шематизм УГКЦ», представив цьогорічному Патріаршому Синодові модель майбутнього видання.

Як повідомляє сайт УГКЦ, на кількох сторінках було представлено, як робоча група видання Шематизму бачить спосіб подання інформації про цілу Церкву, окремі єпархії, протопресвітерства, парафії та священиків. Представлено пропонований зміст цього видання.

«Кожний знає, що ми є в Україні і по цілому світі. Добре знати, де ми є, які ми є, де маємо громади, як ми зорганізовані, як ми працюємо, яка структура нашого життя. Це є інформація, але ця інформація не є чисто адміністративна, це є, можна сказати, образ Церкви. Це дуже практична книга, бо там можна знайти усе, що потрібно для здійснювання багатьох церковних програм, але це є також образ Церкви, як вона розвивається», – сказав Блаженніший Любомир в коментарі для Департаменту інформації, коментуючи рішення Патріаршого Синоду Єпископів 2008 року про видання «Загального шематизму УГКЦ». Шематизм, за словами Глави УГКЦ, видається не один раз, він видається періодично, інколи навіть щороку. «Тоді можна бачити, як Церква розвивається, де є слабкі сторінки Церкви, де вона тратить свою силу. Це є, до великої міри, статистичний, але також і духовний образ життя Церкви», – сказав Блаженніший Любомир.

Відео дня

«Шематизм УГКЦ» міститиме список усіх діючих єпископів УГКЦ, тобто єпископської колегії Церкви, ряд структур Патріарших, Митрополичих і Єпархіальних курій як в Україні, так і за кордоном, їх контактні адреси та адреси сайтів. Також міститиме інформацію про усі парафії та усіх священиків.

Окрім вище переліченого, «Шематизм УГКЦ» буде містити розділ про навчальні структури Церкви (в Україні і за кордоном), що сприятиме плеканню покликань до церковної науки і церковних санів зокрема. Окремий розділ Шематизму буде присвячений монастирям, чернечим чинам та згромадженням УГКЦ, щоб тим самим бачити все багатоманіття харизм Богом вибраних спільнот.

Шематизм буде повноколірним, багатим на ілюстрації, графічні зображення і карти. Також міститиме схеми і організаційні таблиці. Додатком до «Шематизму УГКЦ» буде його електронна версія, адаптована для роботи на комп’ютері.

На цьому етапі триває процес збору анкет та систематизація отриманих даних. «Шематизм УГКЦ» буде видано у 2010 році.