Сьогодні у Римі розпочалася четверта міжнародна наукова конференція «Україна – Ватикан», яку організовують представники української науки, культури та освіти силами Національної академії наук України, зокрема, Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. Сковороди, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та Івано-Франківської єпархії та Теологічної академії УГКЦ, за підтримки Апостольського Нунція в Україні та інформаційного супроводу Католицького Медіа-центру та Релігійно-інформаційної служби України. Про це повідомляє Радіо Ватикан. 

Враховуючи давню і неоднозначну історію взаємин між Україною й Ватиканом, теперішній стан міждержавних відносин та перспективу їх розвитку, низка наукових, освітніх, церковних та громадських інституцій ініціювали проведення циклу науково-практичних конференцій, присвячених розгляду широкого кола питань у взаєминах Ватикану та України. З огляду на необхідність подолання поширених стереотипів щодо Ватикану в українському суспільстві та утвердження історичної правди про взаємини двох держав, з метою покращення міжнародного іміджу України та налагодження добрих дипломатичних стосунків з Апостольською Столицею та іншими європейськими країнами, заплановано зосередитися на багатьох аспектах цих взаємин – історичному, духовно-культурному, політичному, міжнародно-дипломатичному, богословсько-літургійному та церковно-богословському.

Крім участі в конференції, українські науковці везуть в подарунок міській Раді Риму, бібліотекам, українській громаді, Посольству України свої книжки та навчальну літературу. Крім наукових цілей, українська делегація має намір зустрітися з представниками Конгрегації Східних Церков, Східного Папського Інституту, УГКЦ в Італії, дипломатичних кіл.

Відео дня

Конференція триватиме до 28 жовтня.

Дати проведення конференції збіглися із проведенням Днів України в Римі.

В рамках проекту вже проведено три міжнародних наукових конференцій, які відбувалися в Івано-Франківську, Одесі та Києві, видано три збірки наукових праць.