„Християни покликані об’єднатись, для того, щоб дати світу достовірне свідчення відповідальності за збереження Створіння і співпрацювати на всіх можливих полях для того щоб наша Земля могла зберегти даровану Богом велич, красу та щедрість.” З такими словами звернувся Святіший Отець Венедикт XVI у посланні на ім’я Його святості Константинопільського Патріарха Варфоломія І, з нагоди відкриття 8-го симпозіуму “Релігія, наука, довкілля”, який проходить під патронатом Екуменічного патріархату 18-25 жовтня 2009 р. під робочою темою: “Відновити рівновагу: велика ріка Місісіпі”. Послання папи було зачитане архиєпископом Нового Орлеану (де відбувається симпозіум) Міхаелем Аймондом.

”Вирішення екологічних криз нашого часу” вимагає, згідно папи, глибокої переміни сучасної людини. В цьому контексті понтифік цілком розділяє погляд з Екуменічним патріархом, стосовно чинника, що “невідкладні проблеми, які стосуються турботи про довкілля та його захист” є основоположно етичної природи, навіть тоді, коли торкаються важливих політичних, економічних, технічних та наукових питань.

Природа є “пріоритетом для всіх” і має, як фундамент нашого життя, використовуватись відповідально і з пошаною, - наголосив Венедикт XVI пославшись на свою енцикліку Caritas in veritate.

Відео дня

Чисто економічна та технологічна коцепція прогресу неминуче приводить до негативних наслідків для окремих людей, цілих народів та всього створіння. Натомість правдивий людський розвиток закликає до міжгенераційної справедливості а також до солідарності стосовно людей прийдешніх поколінь, які мають таке ж саме право насолоджуватись дарами, які, Бог у створінні приготував в достатку для всіх

Симпозіум на тему Місісіпі, згідно папи, пригадує про те, що сталося 29 серпня 2005 року в Новому Орлеані та околицях внаслідок урагану “Катріна”. Венедикт XVI запевнив запевним свою молитовну підтримку для всіх, хто пережив страждання та злидні.

Зі своєї сторони, Константинопільський патріарх відзначив у своїй проповіді під час відкриття симпозіуму, що всі люди мають відіграти свою роль, осмислюючи і здіснюючи “свою святу відповідальність” за майбутнє. Кожне особисте та колективне рішення, згідно патріарха Варфоломія І, “визначає майбутнє планети”.