У понеділок 28 вересня, Папа Римський Бенедикт XVI свято-Вацлавськой месою завершив духовну частину візиту до Чехії в місті Старо-Болеслав (центральна Чехія). На богослужінні в пам`ять небесного покровителя Чеських земель святого Вацлава молитви разом з понтифіком піднесли 40 тис. віруючих, повідомляє NEWSru.com.

Серед паломників, що прибули в Старо-Болеслав, переважала чеська молодь. Саме до неї звернув свої слова Бенедикт XVI. Він благословив їх на щасливе і повне морально-етичних цінностей життя. Матеріальна сторона не є головною для щастя, підкреслив глава Ватикану.

Останній день візиту Папи Римського співпав з державним святом - днем чеської державності, коли громадяни республіки ушановують пам`ять святого Вацлава (Вячеслава). У Старо-Болеславі святий був убитий 28 вересня 935 року. На місці загибелі чеського покровителя понтифік підніс молитву.

Відео дня

У понеділок увечері Папа повернувся до Ватикану. Урядовий літак президента Чеської республіки з Бенедиктом XVI і його свитою на борту зробив посадку на римському військовому аеродромі Чампіно. Понтифік попрямував в розташовану в 9 км заміську резиденцію Кастель-гандольфо.

Триденна поїздка до Чехії стала його 13-м зарубіжним візитом за 4,5 роки понтіфікату і шостими відвідинами європейської країни. Апостольський візит був приурочений до святкування днів святого Вацлава, небесного покровителя чеських земель, і здійснений на запрошення президента республіки Вацлава Клауса і архієпископа Празького кардинала Мирослава Вилка.

За оцінками оглядачів, Чехія була обрана для відвідин понтифіком як найатеїстичніша країна Європи. Бенедикт XVI на всіх релігійних і офіційних церемоніях - в Празі, Брно і Старо-Болеславе - закликав до духовності і пошани християнського коріння Старого континенту.

Не дивлячись на те, що дипломатичні відносини між Прагою і Святим престолом підтримуються вже 90 років, Конкордата - міждержавного договору - не існує. Підписаний в 2002 році Пакт про врегулювання відносин не був ратифікований чеським парламентом, оскільки спричиняє за собою виплату величезної компенсації Церкви за конфіскацію її майна в роки соціалізму. В ході візиту, що завершився, сторони домовилися відкласти це питання до "післякризових часів".

14-й зарубіжний візит римського первосвященика - до Великобританії - запланований на січень 2010 року.