У другий день свого візиту в Чеську Республіку Папа Римський Бенедикт XVI здійснив месу просто неба в місті Брно. Як повідомляє Reuters, на богослужінні були присутні близько 120 000 чоловік. Багато хто з них приїхав до Чехії з сусідніх Словаччини, Угорщини і Польщі.

Чехія - одна з атеїстичних країн Європи. Під час останнього соціологічного дослідження кожен другий громадянин країни заявив, що не вірить в Бога, і лише третина населення ходить в церкву. Тому в своїй проповіді Бенедикт XVI закликав чехів повернутися до віри.

«Історія продемонструвала, до якої безглуздості доходить людина, коли виключає Бога з контексту свого вибору і своїх дій, і як важко побудувати суспільство, натхненне цінностями добра, справедливості, братерства, бо людина вільна, і свобода її крихка, - заявив Папа. - Ваша країна як і інші народи, живе в культурних умовах, що часто представляють радикальну загрозу вірі, а отже - і надії... Технічний розвиток і вдосконалення соціальної структури важливі і необхідні, але їх недостатньо для того, щоб забезпечити моральний добробут нації. Людина має бути позбавлена від матеріальних тягарів, але набагато важливіше, щоб вона була врятована від зла, що притлумлює його дух».

Відео дня

З Брно понтифік повернувся до Праги, де зустрівся з лідерами різних релігійні громад Чехії. Історія християнства - це історія Європи, заявив Папа, звертаючись до учасників зустрічі. «Її поняття про справедливість, свободу і соціальну відповідальність, а також культурні і юридичні інститути створені для збереження цих ідей, були сформовані її християнським спадком».

28 вересня Католицька Церква ушановує пам`ять св. Вацлава - небесного заступника Чехії. Цього дня Бенедикт XVI приїде в розташоване недалеко від Праги місто Старий Болеслав, де святий прийняв мученицьку смерть, і відслужить там месу. Потім понтифік проведе зустріч з чеським єпископатом в Празі, після чого відбуде до Рима.