Сьогодні у Львівському музеї історії релігії відбудуться заходи, присвячені 20-й річниці виходу із підпілля Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ).
Як повідомила УНІАН завідувач інформаційно-рекламним відділом Львівського музею історії релігії Ірина ЦЕБЕРКО, "Осінь відродження УГКЦ" відзначатимуть за програмою, в основі якої: спогади учасників тих подій; презентація музейного альманаху "Катакомбна церква"; відкриття виставки "Християнські голоси" (релігійна преса УГКЦ 30-80-х рр. хх ст. - з приватної колекції Вахтанга КІПІАНІ).
За її словами, у 1989 році після більш ніж 40-річного "мовчання" духовенство та миряни УГКЦ заявили на весь світ, що Церква жива, хоча гнана та переслідувана. Відродженню УГКЦ було спрямовано чимало акцій: заява єпископів, священиків, монахів і вірних про вихід УГКЦ з підпілля; створення Комітету захисту УГКЦ; листи до Папи Римського Іоанна Павла ІІ та Президента СРСР Михайла Горбачова; багатомісячна акція протесту й голодування на Арбаті в Москві.
Громадський рух за відновлення діяльності УГКЦ став історичною складовою національно-визвольного руху кінця 80-х - початку 90-х років ХХ ст.
Кульмінацією подій 20-річної давнини став день 17 вересня, коли у Львові (а згодом й у інших містах Західної Україні) відбулася 250-тисячна маніфестація прихильників Української Греко-Католицької Церкви. Тим самим Церква заявила, що число її прихильників не поменшало не дивлячись ні на тортури, заборони, невизнання зі сторони держави, розповіла Ірина ЦЕБЕРКО.