14 вересня Українська Греко-Католицька Церква, згідно з рішенням Синоду Єпископів, вперше долучається до відзначення Дня Творця, який багато Церков святкують як День захисту природного довкілля.

Як повідомляє офіційний сайт УГКЦ, це свято було започатковане 20 років тому з ініціативи Його Святості Димитрія І, Константинопольського Патріарха, який у спеціальному посланні закликав увесь християнський світ щорічно 1 (14) вересня, на свято початку Церковного року, об’єднатися у спільній молитві до Бога-Творця всіх речей, висловити Йому вдячність за дар життя, за прекрасний світ природи, в якому живемо, просити вибачення за завдану шкоду і благати про збереження та спасіння всього створіння, яке “стогне і страждає в тяжких муках” (Рим. 8, 22).

Як наголошують в УГКЦ, “День Творця – це дуже добра нагода згадати про християнську відповідальність за величні дари Божого створіння – природи. Це добра нагода пробудитися із летаргічного сну байдужості, розплющити очі і побачити не тільки критичний стан довкілля, а й свою співучасть та відповідальність за його руйнування. Це добра нагода для своєрідного “екологічного навернення” та визнання себе дітьми Божими, на яких нетерпляче чекає все створіння (див. Рим. 8, 19), щоб ми ставилися до нього по-Божому, з любов’ю та турботою, а не як чужинці, безжальні хижаки та безрозсудні експлуататори”.

Відео дня

УГКЦ закликає всіх віруючих людей в Україні долучитися до екологічної ініціативи Вселенського Патріархату, об’єднавшись 14 вересня у молитві подяки до Бога-Творця за величний дар створіння і просити про його захист та спасіння. “Ми просимо також всіх небайдужих людей про пошану та захист свого довкілля, а також закликаємо всіх тих, кому довірена політична відповідальність за нашу державу, без зволікання вжити заходи, необхідні для охорони та збереження природи”, - зазначається в повідомленні.