На Тернопільщині відзначають 25-річницю смерті патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосипа Сліпого. Як повідомили кореспонденту УНІАН в Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ, відзначення роковин почалося Архієрейською літургією та посвяченням пам’ятних знаків у селі Заздрість Теребовлянського району, звідки родом Й.Сліпий і де діє садиба-музей Патріарха.

Після літургії учасники урочистостей вирушили молитовним ходом із Заздрості до Марійського духовного центру у Зарваниці, який завершиться сьогодні о 20.00 молебнем до Зарваницької ікони Богородиці.

Завтра ж о 9.00 в пам’ять про Й.Сліпого у Зарваниці буде відслужено Архиєрейську літургію. У Тернополі богослужіння, приурочене Патріарху, розпочнеться о 18 год у Катедральному соборі УГКЦ. Після служби відбудеться Хресна хода та молитовне читання заповіту Й.Сліпого.

Відео дня

Довідка УНІАН. Й.Сліпий народився 17 лютого 1892 року у с. Заздрість Теребовлянського району. Початкову освіту здобув у рідному селі. Середню освіту отримав в Тернопільській гімназії, яку закінчив з відзнакою в 1911 р., після чого вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії та Львівського університету.

30 вересня 1917 р. Митрополит Андрей Шептицький висвятив Й.Сліпого на священика, після чого той продовжив навчання в Інсбрукському католицькому університеті (Австрія), де здобув ступінь доктора богословія. Потім навчався у Римі – в Папському Григоріанському Університеті, Орієнтальному Інституті, в’’Анджелікумі’’.

У 1925 році Митрополит А. Шептицький призначив Й.Сліпого ректором Львівської Духовної Семінарії, що в 1929 р. була реорганізована у Богословську Академію. 1 листопада 1944 після смерті А. Шептицького Галицьким Митрополитом стає Архиєпископ Й.Сліпий.

11 квітня 1945 р. його арештували. Після річного слідства в київській тюрмі КДБ військовий трибунал присудив йому 8 років суворих табірних робіт. Йому прописали контрреволюційну діяльність, шпигунство на користь Ватикану, вороже ставлення до СРСР. Відсидівши один строк, митрополит Сліпий одержав ще три. У 1953 р. його відправлено на 5 років до Сибіру. У 1957 р. дістав 4 роки каторжних робіт. Колегія Верховного суду УРСР 27 вересня 1962 р. ухвалила “визнати Й.Сліпого особливо небезпечним рецидивістом та визначити йому для відбування покарання у виправно-трудових колоніях особливого режиму”.

Під тиском світової громадськості та завдяки старанням Ватикану, за вказівкою М.Хрущова Верховна Рада СРСР своєю постановою від 12 січня 1963 р. звільнила Митрополита Йосифа з ув’язнення з умовою “безповоротного вигнання з батьківщини”.

9 лютого 1963 р. Й.Сліпий прибув до Риму, де прожив і пропрацював 21 рік. З 1968 р. по 1976 р. об’їздив найбільші українські громади діаспори в Америці, Канаді, Німеччині, Колумбії, Англії, Австралії, Англії. В квітні 1975 р. Верховний Архієпископ офіційно прийняв титул Києво-Галицького Патріарха.

Помер 7 вересня 1984 р. в Римі. Похований в криті Собору Св. Софії, а через 8 років після смерті, згідно з його заповітом, 29 вересня 1992 р. домовину з тілом покійного перевезли до Львова і захоронена в крипті Собору Св. Юра поруч з гробом його духовного учителя і наставника А. Шептицького.