Бенедикт XVI вперше зустрінеться з діячами сучасного мистецтва. Про це повідомив голова Папської ради з культури архієпископ Джанфранко Равазі, передає Благовест-інфо.

Зустріч відбудеться 21 листопада в Сикстинській капелі Ватиканського палацу.

За даними I.MEDIA, більш як 300 запрошень вже надіслано музикантам, архітекторам, скульпторам, письменникам і режисерам. У числі запрошених відомий французький художник і скульптор Даніель Бюрен.

Відео дня

Десять років відокремлюють цю зустріч від того дня, коли до представників сучасного мистецтва звертався Іван Павло II. У своєму листі від 4 квітня 1999 року, адресованому людям творчих професій, попередній понтифік підкреслював: Церква «має потребу в мистецтві».

«Лише мистецтво здатне, - писав Папа, - виділити в ідеї той або інший аспект і передати його в кольорі, у формі і в звуці так, щоб розбудити інтуїцію глядача або слухача. При цьому не втрачається ні трансцендентна цінність ідеї, ні ореол таємниці».

За словами архієпископа Навазі, мета майбутньої зустрічі – подолати розрив між сучасним мистецтвом і Церквою. «У сучасного мистецтва, - затверджує голова Папської ради з культури, - своя мова, своя “грамматика”, зовсім не та, що в класичному мистецтві, і діалог з Церквою необхідний ».

Діалог цей почав ще Павло IV, який зустрівся з діячами сучасного мистецтва 7 травня 1964 року в капелі Сикстинській. «Ви потрібні нам», - заявив тоді понтифік, вибачившись за те несприйняття сучасного мистецтва, яке Церква виявляла раніше.

У 1973 році у Ватикані були відкриті музеї сучасного мистецтва.