Сьогодні у Дніпропетровську Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ взяв участь в церемонії освячення костелу св. Йосипа на проспекті К.Маркса, 91, переданий католицькій громаді міста у власність за рішенням суду.

Як передає кореспондент УНІАН, освятив храм та відслужив урочисту Святу Месу єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії римо-католицької церкви Мар’ян БУЧЕК. Також на святковій церемонії були присутні представники РКЦ з інших регіонів України, понад 300 дніпропетровських парафіян-католиків.

Я.КЛЮЧКОВСЬКИЙ висловив свою радість подією повернення костелу місцевим католикам, серед яких чимало людей мають польське коріння.

Відео дня

«Рамкова угода між Україною и Польщею від 1993 р. передбачає сприяння всебічному розвитку діаспор в обох країнах, зокрема культурного та релігійного, повернення релігійних споруд. Я дуже вдячний керівникам області, Дніпропетровська та журналістам за те, що вони підтримували католицьку громаду під час тривалих судових процесів щодо повернення храму», - зазначив посол.

Костел потребує серйозного ремонту, зокрема повного відновлення даху, який був зруйнований колишнім власником будівлі.

25 червня 2009 р. Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення про право власності римо-католицької громади на костел св. Йосипа. До цього будівлею храму незаконно володіла корпорація "Dugsbery Inc" США). 10 серпня Апеляційний господарський суд Дніпропетровської області залишив в силі рішення від 25 червня, яке таким чином набрало законної сили.

Костел св. Йосипа був побудований у Катеринославі 1877 року за кошти католицької громади – переселенців з Польщі та інших країн Західної Європи. У 1937 р. радянська влада заборонила католикам збиратися в храмі, 1948 р. відібрала приміщення костелу у римо-католицької парафії.