Піша проща до Святоуспенської Унівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ триває 25-27 серпня. Цьогорічна серпнева проща, яка є 17-ю, присвячена 20-ій річниці виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви. Проща розпочалася молитвою у храмі св. Архистратига Михаїла. Серед прочан - студенти Українського католицького університету, духовних семінарій, вишів Львова.

Як повідомив РІСУ керівник прощі єромонах Юстин Бойко, особливістю цьогорічної прощі до Унева є те, що в ній, крім прочан, беруть участь люди, які мають безпосереднє відношення до періоду гонінь Церкви в Україні комуністичним режимом. Ними будуть два єпископи: Юліан Вороновський, єпарх Самбірсько-Дрогобицький та Тарас Сеньків, єпископ-помічник Стрийської єпархії і два отці-монахи: Василь Мендрунь та Михайло Волошин. Вони поділяться з прочанами власними спогадами про ті нелегкі часи та намагатимуться подати добрий урок віри з минулого.

Прибудуть прочани до Святоуспенської Унівської лаври 27 серпня, де о 21.30 розпочнуться богослужіння. Вночі молодь зі свічками вирушить на Чернечу гору, де відбудеться панахида за всіх померлих отців та братів УГКЦ. 28 серпня о 6.00 розпочнеться Літургія, о 7.30 - водосвяття і освячення зілля, читання молитов над хворими, о 10.00 відбудеться архиєрейська Літургія. У програмі прощі передбачена й мистецька програма.

Відео дня

*** Святоуспенська Унівська Лавра належить до одного з настарших монастирів в Галичині. В архівних документах з початку XIV ст. Унів згадується як відомий духовний центр.

З відродженням Студійського чернецтва в Україні митрополитом Андреєм Шептицьким, Унівську Лавру на поч. XIX ст. було передано монахам Студитам, які опинилися на роздоріжжі після ліквідації Лаври св. Антонія Печерського на Скнилові. Вже перед війною Унівська Лавра стала великим центром паломництва в Західній Україні.

Прощі до Унева відновилися з початком незалежності України, коли Лавру було повернено монахам.