Австрійське католицьке інформаційне агентство повідомило, що має в своєму розпорядженні документ, який підтверджує причетність вищого керівництва комуністичної партії до планомірного знищення Української Греко-католицької Церкви. Мова йде про лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітує про виконану роботу, передає NewsRU.

Дослідники говорять про велику вірогідність достовірності листа. Якщо лист до Сталіна датований 17 грудня в 1945 році і в ньому говориться про "проведену роботу" зі знищення Церкви і створенню "ініціативної групи" з уніатських священиків, то цілком імовірно, що документ автентичний, прокоментував завідувач кафедри церковної історії УКУ доктор Олег ТУРІЙ.

"Я як дослідник можу припустити, що такий лист міг бути, що він є дуже правдоподібним, бо це вписується в інші відомі документи, які підтверджують причетність Хрущова і особисто Сталіна до ліквідації Церкви. І добре, що документ знайшовся".

Відео дня

Насправді документальних доказів про планомірне знищення Греко-Католицької Церкви дуже багато, говорить доктор О.ТУРІЙ, але цей лист може стати ваговим аргументом. Найімовірніше, він був нелегально скопійованим і переданим представникам Церкви, зважаючи на те, що українські дослідники практично не мають доступу до таємних архівів Кремля, допускає О.ТУРІЙ.

У прес-службі глави Української Греко-Католицької Церкви кардинала Любомира ГУЗАРА повідомили, що станом на 30 липня в їх розпорядженні немає цього листа, але не виключили, що документ міг отримати хтось з представників Церкви в Австрії.

Раніше в РПЦ МП з приводу надання УГКЦ статусу репресованої заявляли, що мова йде про продовження "агресивної експансії" греко-католиків на православ`я. У УПЦ МП регулярно звучать скарги на те, що греко-католики не лише гноблять православних на заході України але і намагаються розширити свій вплив на канонічних територіях Московського патріархату.