Отець Мартиніан Дажицький OFM помер 2 липня, повідомляє Релігійно-інформаційна служба Украіниз посиланням на католицький часопис «Кредо».

Отець Мартиніан народився 1918 року в Ягелі Львівського воєводства. З 1943-го служив священиком в Житомирській області. Тоді його вперше заарештували за проведення антирадянської агітації, присудили 8 років позбавлення волі та заслали на Колиму, де він пробув 6 років.

Після заслання повернувся до України. Працював у Мурафі, служив таємні Меси, таємно сповідав та звершував таїнства.

Відео дня

Серед францисканців отець Мартиніан мав неабияку повагу та авторитет, в ордені його називали патріархом. На останній своїй парафії у селі Городківка отець Мартиніан прослужив понад 50 років. Коли він сюди приїхав, то був єдиним францисканцем в Україні.

«Але згодом, через десятиліття, молодь, яка з раннього дитинства перебувала під моєю духовною опікою, потягнулася до невимовного духовного життя... і нині в Україні створена Кустодія святого Архангела Михаїла, яка налічує, дякуючи Богові, біля 50 братів. А я і до сьогодні працюю в Городківці та проповідую Слово Боже. І моє сумління спокійне, адже я виконав волю Господа нашого, посіявши маленьке францисканське зерно І плекаю надію, що в майбутньому Україна матиме гарний врожай квітів святого Франциска», – писав отець Мартиніан у своїй автобіографії, повідомняє ресурс.