Довгий час масони були противниками канонізації Пія IX / radiovaticana.va

Цього року виповнюється 140 років з дня смерті блаженного Папи Пія IX (у миру Джованні Марії Ферретті), «Папи Непорочного зачаття».

Про хід процесу його канонізації розповів постулатор процесу монс. Карло Лібераті, повідомляє «Радіо Ватикану».

Понтифікат 265-го Папи Римського блаженного Пія IX був найтривалішим в історії після святого Петра: 31 рік 7 місяців і 23 дні. Єпископ Риму проголосив догмат про Непорочне зачаття Пресвятої Діви Марії і скликав I Ватиканський собор, він був останнім в історії володарем Папської області.

Відео дня

Монс. Карло Лібераті підкреслив, що центральні віхи понтифікату Папи Ферретті безпосередньо стосувалися церковних реалій того часу: він встановив 133 помісних єпископати і 50 апостольських вікаріатів на місіонерських територіях, виступав на захист пригноблених народів, зокрема поляків і жителів латиноамериканських країн.

Однак Папу Пія IX «супроводжувало політичне невезіння, - підкреслив монс. Лібераті. – Він жив на заході історичного періоду, пов'язаного зі скасуванням Папської області, і початку Церкви, яка не має ніякої економічної і фінансової влади».

Прихильники лаицистського руху, зазначив монс. Лібераті, ніколи не цінували Пія IX: вони не могли погодитися з його думкою із «Римського питання», обурювалися його протистоянням з новоствореним Королівством Італії, у якому домінували ліберальні та антиклерикальні сектори.

«Масонство наївно сподівалося, що Церква, яка втратила Папську область, перетвориться на подобу європейської протестантської Церкви: англіканської, кельтської або лютеранської. Але вони помилялися, не беручи до уваги дію Святого Духа, непереможного і всеперемагаючого».

Монс. Карло Лібераті зазначив, що наступний важливий етап у процесі канонізації Папи Ферретті розпочнеться влітку цього року: у римській базиліці Сан-Лоренцо-аль-Верано відбудеться канонічне опізнання останків блаженного Папи Римського, а також оновлення його гробниці.