Архиєпископ Сільвано Томазі / sib-catholic.ru

"Історичний крок назад": так монсеньйор Сільвано Томазі з Департаменту служіння цілісному розвитку людини назвав нову ядерну програму США, що включає розвиток зарядів малої потужності. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Услід за Папою Римським, переконаним, що за допомогою ядерної зброї людство йде назустріч самогубству, монс. Томазі заявив: «Мова йде про повернення до суперництва часів "холодної війни" між власниками найбільш потужної зброї, за допомогою якої прагнули вплинути на міжнародну обстановку. Гонка озброєнь поновлюється, і цей крок напевно призведе до загострення обстановки.

З одного боку, знову робляться величезні капіталовкладення в зброю замість соціальних послуг, необхідних для потребуючих лікування, в продовольстві або в розвитку. З іншого боку, створюється нова напруженість – абсолютно непотрібна – між ядерними державами", - сказав представник Ватикану.

Відео дня

"Таким чином, нині ми прийшли до ситуації, яка не обіцяє нічого хорошого. Знову утверджується сила, що стимулює конкуренцію і збільшує ризик того, що випадковість або розрахунок призведуть до ядерного вибуху, з наслідками, яких ми не вміємо передбачати і з якими не зуміємо впоратися, коли почнеться ланцюжок взаємних ударів", - стверджує монс. Томазі.

Пентагон виправдовує новий план США тим фактом, що необхідно дивитися в очі реальності й бачити світ таким, який він є.

"Але від кого виходить загроза? Загроза виходить від гонки озброєнь: коли хтось готує нову, більш витончену з технологічної точки зору зброю нападу, інші змушені або захочуть взятися за справу, щоб володіти тими ж здібностями, а то й перевершити їх. Таке міркування веде до замкнутого кола. Мені здається, що ми маємо прислухатися до голосу Папи Франциска.

Нещодавно, під час поїздки до Чилі і Перу, він ще раз застеріг світ від гонки атомного озброєння і від його використання: воно має бути усунене, і всі ми покликані працювати заради розвитку міжнародних відносин, заснованих на довірі, а не на взаємній загрозі. Цей шлях, а не гонка озброєнь, призведе до миру та прогресу", – стверджує монс. Томазі.