Папа Римський / stream.org

Оприлюднено Послання Папи Римського на Великий Піст 2018 року.

Як повідомляє Радіо Ватикану, Папа зазначає, що Чотиридесятниця «дана нам Божественним Провидінням» для того, щоб підготуватися до Пасхи Господньої. Великий Піст – це «знак нашого навернення», він «проголошує і реалізує можливість повернутися до Господа всім серцем і всім життям».

Посилаючись на наведені спочатку слова з Євангеліє від Матвія: «через розріст беззаконня любов багатьох охолоне» (24,12), Папа пояснює, що вони прозвучали в Єрусалимі, у Гефсиманському саду, якраз там, де почалися Пристрасті нашого Господа. Відповідаючи на запитання учнів, Іісус сповіщає велику скорботу й описує ситуацію, в якій може опинитися громада віруючих: перед сумними подіями деякі лжепророки заманять своїм обманом багатьох і піддадуть загрозі любов, яка є центром всього Євангеліє.

Відео дня

«Які ж форми знаходять лжепророки?»: на це запитання Папа запрошує відповісти в першій частині послання. Він зазначає, що лжепророки подібні заклинателям змій: вони «користуються людськими емоціями, щоб поневолювати людей і вести їх туди, куди їм заманеться». «Скільки синів Божих піддалися лестощям миттєвої насолоди, плутаючи її з щастям! - констатує Папа Франциск. – Скільки чоловіків та жінок живуть під чарами грошових ілюзій, що роблять їх рабами прибутку або дріб'язкових інтересів!».

Ще один вид лжепророків – це «шарлатани», які пропонують легкий та безпосередній вихід із страждань: за допомогою наркотиків, безладних зв'язків, нечесного заробітку. Серед таких засобів Папа називає також «цілковиту віртуальність» відносин.

У другій частині Послання на Великий Піст Єпископ Риму посилається на опис пекла у Данте Аліг'єрі: диявол сидить на крижаному престолі; він живе в льоду пригніченою любові. «Яким чином у нас холоне любов?» - знову звертається Папа з питанням до віруючих, запрошуючи задуматися про «сигнали» цього ризику.

Перш за все, констатує Папа, любов згасає через жадобу до грошей; через відкидання Бога і відмови шукати в Ньому втіху, коли ми воліємо наш відчай Його утішливого Слова і Таїнств. Усе це перетворюється в «насильство, спрямоване проти тих, кого ми вважаємо загрозою для наших уявних опор: насильство проти ненародженої дитини, хворого старого, мандрівника, чужоземця, близького, що не відповідає нашим очікуванням». Усе творіння стає німим свідком охолодження любові, додає Папа й наводить приклади деградації навколишнього середовища. Любов холоне і в наших громадах, і причина тому – «егоїстичні лінощі, безплідний песимізм, спокуса ізоляції й участь у безперервних братовбивчих війнах, мирський менталітет».

Що ж робити, щоб наша любов не захолоджувалася? Папа перераховує три традиційні покаянні засоби: молитва, милостиня та піст. В кінці свого послання Папа нагадує про щорічне починанні «24 години для Господа», яке відбудеться 9 та 10 березня: у кожній єпархії протягом 24 годин має бути безперервно відкрита щонайменше одна церква, щоб у віруючих була можливість приступити до Таїнства Сповіді.