19–20 вересня у селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області відбудеться перше Всеукраїнське військове паломництво під гаслом “Блаженні миротворці, бо вони синами Божими наречуться”.

Як повідомив кореспонденту УНІАН заступник керівника відділу Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справі душпастирства силових структур України отець Любомир ЯВОРСЬКИЙ, відповідне рішення було прийнято на засіданні оргкомітету з проведення Всеукраїнського військового паломництва за участю представників Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Внутрішніх військ, державної Прикордонної служби, головного військового капелана УГКЦ та семінаристів.

“Українські військові делегації вже тривалий час щороку їздять з паломництвом до Люрда у Франції, що є дуже позитивним та ефективним. Але до цієї прощі ми не можемо задіяти усіх військовослужбовців, бо це вимагає великих коштів та зусиль. Тому, аби залучити якнайбільше воїнів, вирішили щось подібне організувати в Україні”, – пояснив отець Любомир ЯВОРСЬКИЙ.

Відео дня

Він зауважив, що у Люрді зокрема примирюються ті, хто тривалий час воювали між собою у Другій світовій війні. “Можливо, саме завдяки паломництву військових до Зарваниці вдасться примирити воїнів УПА та Радянської армії. Адже місце (у с. Зарваниця – УНІАН), де відбулося чудо, де з’явилася Пресвята Богородиця, може об’єднати колишніх вояків, котрі кожен на своєму місці боролися за визволення України”, – вважає отець Любомир.

У перше паломництво запросять керівників усіх військових та правоохоронних формувань, а також Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил України Віктора ЮЩЕНКА. Під час паломництва також заплановано проведення панахиди по тих воїнах, які загинули, виконуючи службовий обов’язок, у військових конфліктах та під час миротворчих місій.

Довідка УНІАН. У відпускний період (з весни по осінь) прощі у Зарваниці проходять кожні вихідні. Найбільші з них, як от Всеукраїнська родинна проща та Всеукраїнська молодіжна проща, збирають по 10–20 тисяч прочан.