Сьогодні Мукачівська Греко-Католицька єпархія розпочинає низку заходів до 60-річчя насильницької ліквідації Греко-Католицької Церкви на Закарпатті. Про це УНІАН повідомили в Управлінні Мукачівської Греко-Католицької єпархії.

Як йдеться у повідомленні, заходи триватимуть 3 дні, з 26 по 28 червня. Зокрема, в Ужгороді пройде низка заходів. Також саме в ці дні Мукачівська Греко-Католицька єпархія відзначає 20-річчя виходу з підпілля та перенесення мощей блаженного Теодора Ромжі.

В управлінні також стверджують, що владика Мілан ШАШИК звернувся до Апостольської Пенітенціарії, і на його прохання запровадили на три дні повне відпущення гріхів (26–28 червня) за умови вшанування у семінарській церкві мощей блаженного священномученика Теодора і прийняття Святих Тайн (сповіді і причастя).

Відео дня

У рамках заходів сьогодні у приміщенні Ужгородської духовної семінарії пройде Міжнародна наукова конференція «Переслідувана Церква». У конференції візьмуть участь вчені та історики. Зокрема, про «Релігійно-політичний стан Мукачівської греко-католицької єпархії до 1949 року» доповість доктор Яків КУЛИЧ з Рима, про «Виховання духовенства у період підпілля 1949–1989 років» – історик отець Даниїл БЕНАС.

Декан історичного факультету УжНУ Володимир ФЕНИЧ доповість про «Репресії Мукачівської греко-католицької єпархії на основі архівних матеріалів». Також саме на цю конференцію підготовлено наукові дослідження про діяльність Мукачівської греко-католицької єпархії у часи гонінь. Загалом в конференції беруть участь угорські, чеські, італійські, українські, американські науковці.

Також, як йдеться у повідомленні, у суботу, 27 червня, богослужіння відбуватимуться на території Ужгородської духовної семінарії. Цього ж дня  на 12.00 заплановано хресну ходу з мощами блаженного священномученика Теодора Ромжі від храму Перенесення мощей блаженного Теодора по вул. Минайській в Ужгороді до пл. Ш. Петефі, через пішохідний міст на пл. Театральну, по вул. Корзо біля костьолу, до пам’ятника репресованому духовенству перед єпископською резиденцією. Біля цього монумента відбудеться панахида, у кафедральному соборі Ужгорода – молебень блаженному Теодорові.