Католицькі єпископи в Австралії побоюються, що їх визнають иноагентами / newsru.com

Католицькі єпископи в Австралії висловили стурбованість тим, що закони, прийняті нещодавно в країні, змусять членів Церкви зареєструватися в якості іноагентов.

Як повідомляє NEWSru.com з посиланням на BBC, минулого місяця в Австралії був прийнятий ряд законів, покликаних обмежити іноземний вплив в політиці. В уряді заявили, що ці зміни, які все ще обговорюються парламентом, мають сприяти прозорості в політиці та захисту інтересів Австралії.

Представники Католицької церкви заявили, що формулювання нових законів носять надто загальний характер і можуть використовуватися для того, щоб перешкоджати проповідування релігійних поглядів і благодійній роботі Церкви.

Відео дня

"Католики - це послідовники Христа, а не агенти іноземного уряду", - заявив єпископ міста Тувумба Роберт Макгаккін.

Нові закони накладають заборону на пожертвування на політичні цілі з-за кордону та зобов'язують лобістів розкрити всі зв'язки за кордоном, внісши їх у державний реєстр. Відмова від цього буде вважатися злочином. Крім того, законодавство розширює поняття шпигунства: шпигунами вважатимуться ті, хто ділиться засекреченою інформацією без дозволу, так і ті, хто отримує її.

Асоціація австралійських католицьких єпископів визнала, що закон не спрямований безпосередньо проти католиків, але його норми і такі поняття, як "іноземний голова" і "комунікативна діяльність", можуть трактуватися дуже широко". Як заявив єпископ Макгаккин, католиків у цьому випадку можуть розглядати як агентів Ватикану. "Кожного проповідника католицької віри можуть зобов'язати зареєструватися в особливому реєстрі. Якщо врахувати, що католики становлять понад 20% населення Австралії, то реєстр буде досить великий", - заявив він парламентській комісії 29 січня.

Стурбованість новими порядками висловили також ЗМІ, юристи та інші організації. Так, в австралійському центрі із захисту прав людини заявили, що нові заходи будуть обтяжливими для благодійних і некомерційних організацій.